Ivana Zeković: Oglašavanje ne podnosi strah od poraza

Ivana Zeković, kreativna direktorka agencije Saatchi & Saatchi Beograd, rođena je 13. marta 1977. godine u Beogradu. “Na baksuzan broj, ali se kroz život ispostavilo da mi je uvek donosio sreću.”

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2017.

12:28

Ivana Zeković: Oglašavanje ne podnosi strah od poraza
saatchi.co.rs

Izvor: woman.comm.marketing

Odmalena je znala da će njen životni poziv biti vezan za umetnost. Snažan predznak bila je sveska iz obdaništa u kojoj je crtala prvo dijagonale, vertikale i horizontale, zatim slova i simbole. Godinama kasnije, postala je majstor kaligrafije.

U porodici su je zvali izrodom: svi ekonomisti, samo Ivana štrči. Ponekad je mislila da joj je to otežavajuća okolnost, a zapravo ju je ojačala svest da uspeh zavisi isključivo od nje. Rano se obrela u dizajnu, profesiji koja će joj obeležiti život. Završila je srednju dizajnersku školu, pa Fakultet primenenih umetnosti u Beogradu, a 2004. magistrira grafički dizajn u Holandiji, što je odvodi u veličanstveni svet reklama.

Kada se našla pred dilemom umetnost ili advertising, presudilo je ono što vuče u nove izazove i pomera granice: “Umetnost je bila moja prva ljubav, a advertising neko kome sam rekla sudbonosno ‘da’. I strast je do dan-danas ostala.”

Prvi posao uradila je za jednu domaću kompaniju s nepunih 16 godina. Seća se da ga je “jezivo naplatila”. Godine 2005. priključuje se timu Leo Burnetta Beograd kao art direktorka, a od 2011. godine je u agenciji Saatchi & Saatchi. Iza nje je sedmogodišnje iskustvo glavne art direktorke. Dovela je do savršenstva stvaranje umetničkih dela s malim budžetom i u nezamislivim rokovima. Lako i adaptibilno prelazi s marmelade na kreditne kartice, s telekomunikacija na sokove… Postala je najnagrađivanija art direktorka za dizajn ambalaže.

Ne seća se prve kampanje, ali pamti prvi uspešni projekat već nakon mesec dana provedenih u Leo Burnettu. To je bio ambalažni dizajn za premium sok koji je tek strateški postavljan kao brend. Do tada nije radila ambalažu, niti je imala znanja o njoj, što je nije sprečilo da posao prihvati bez predrasuda i straha. To često ponavlja mlađim kolegama, smatrajući da je strah od neuspeha prva stvar koje se treba osloboditi u kompleksnom svetu oglašavanja.

Jedan od trenutaka koji će pamtiti celi život usledio je nakon saznanja da su dobili Kanskog lava za Hroniku pretnji. Cijeli dan presedeli su na poslu, čekajući rezultate. Ulazak na shortlistu bio je veliki uspeh, ali se stvar razvukla, pa su se razišli: “Kad mi je oko 22 sata zazvonio mobilni i kad sam ugledala ime Veljka, tada izvršnog direktora, znala sam! Bar dva minuta vrištali smo jedno drugom u slušalicu. I onda je, naravno, počela ludnica, cela noć je bila naša! Sačijevska!”

Volela bi da se klijenti više bave definisanjem sopstvenih ciljeva i problema, a da agenciji prepuste svoje brendove na “čuvanje”. Od onih s kojima je do sada radila izdvaja: Nectar, Mondelez International, Philip Morris, Fond B92, Fructal, Happypek, Podravka, Doncafe, Devin voda, Komercijalna banka, Delta Generali, Gazprom

Što se tiče najdraže kampanje, tu nema dileme: “Svakako Bitka za bebe. Postojala je posebna motivisanost zbog najhrabrije majke i još hrabrijeg malog borca Nidže. Oni su nam pokazali kako snaga volje može da pobedi nemoguće. Kampanja je podigla zemlju na noge i rešila problem smrtnosti prevremeno rođenih beba u Srbiji.”

Ivanini najbliži saradnici su njeni dragi sačijevci, neki bivši, većina sadašnjih: Veljko, Sonja, Žare, Ana, Dragana, Tanja, Ceki, Nikola, Vici, Ivan, Nježa, Jovana, Marijana, Nency, Milja, Ivana, Stefan, Marija, Maja, Zoka, Dule, Ivana, Sneža, Irena, Nata, Ceca, Fixi, Vanja, Dovla, Ivana, Marina…

Svoju metodologiju zasniva na posmatranju, intuiciji i analizi. Često pokušava da “razmišlja tuđom glavom”, jer smatra da tek onda kada se stavimo u poziciju drugog, možemo razumeti koje potrebe i želje ima. Otvoreno priznaje da tačan recept ne zna, ali zna “da konstantno treba uživati, biti samokritičan i posvećen do bola”. Tome još samo valja dodati dobro organizovanu agenciju i – eto posla. “Zlatno pravilo je da mora da postoji jasna, integralna vizija i komunikacija timova, bez obzira na to kojem sektoru pripadaju. U pitanju je dobra organizacija i ništa više.”

Klijenti bi najviše učinili za svoj brend i kreativnost, smatra Ivana, kada bi postavljali razumnije termine. Kratki rokovi postali su standard i ugrožavaju kreativnu fazu većine kampanja. “Često se dešava da spavam pet sati, ali ponekad inspiraciju pronalazim upravo u tim besanim noćima… Nedostaje mi vremena za ljude koje volim i stvari koje volim da radim, pokušavam to da promenim, ali mi baš ne ide.”

I to je cena profesije koja se nizmerno voli uprkos svim manama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: