Četvrt veka kasnije – većina Srba i dalje žali za Jugoslavijom

U Srbiji za bivšom Jugoslavijom žali čak 71 odsto stanovnika, dok za zajedničkom državom najmanje žale na Kosovu i u Hrvatskoj, pokazuju rezultati regionalnog megaprojekta "Strategija simbolične izgradnje nacije u državama Jugoistočne Evrope", piše Tportal.

Izvor: Beta

Utorak, 14.03.2017.

10:28

Četvrt veka kasnije – većina Srba i dalje žali za Jugoslavijom
Thinkstock

Rezultati istraživanja na 10.500 ispitanih svedoče da su građani Kosova najlojalniji svojoj novoj državi, odnosno svega pet odsto žali zbog raspada Jugoslavije, a u Hrvatskoj samo 18 odsto građana.

S druge strane, posle Srbije, najviše za bivšom Jugoslavijom žale u BiH i to 68 odsto, u Crnoj Gori 63 odsto i u Makedoniji 45 odsto. Istraživanjem nije bila obuhvaćena Slovenija.

Od najplastičnijih u moru pokazatelja, stratifikovanih po polu, dobi, stepenu obrazovanja, zanimanju, dohotku i drugim kategorijama, jeste taj da 97 odsto stanovnika Hrvatske voli državnu himnu, a 96 odsto i hrvatsku zastavu sa šahovnicom.

Srpsku himnu voli 80 odsto stanovnika Srbije, a državnu zastavu 93 odsto stanovnika Srbije. U BiH, državnu himnu u proseku voli 44 odsto stanovnika, a zastavu njih oko 60 odsto.

Projekat čiji su rezultati nedavno obrađeni i objavljeni u istoimenoj knjizi počeo je 2011. u Norveškoj.

Inicirao ga je i organizovao Ppl Kolste sa univerziteta u Oslu, a finansirao Norwegian Research Council.

Glavni saradnik u projektu u regionu bio je istoričar Vjeran Pavlaković, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, navodi Tportal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

237 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: