Veze i odnosi

Ova seks misterija možda će zauvek ostati tajna

U pitanju je statistički podatak koji zaokuplja pažnju mnogih, međutim, čak i bez postojanja konkretne naučne potpore, ideja o tome da muškarci sve vreme misle na seks je sveprisutna, piše "The Atlantic".

Četvrtak, 24.07.2014.

21:22

Autor: Theatlantic.com

Default images

Podeli:

Međutim, tačan broj puta kada muškraci tokom dana pomisle na seks naučno nije izračunat. Ne postoji savršena tehnologija uz pomoć koje bismo mogli da se uključimo u nečije moždane talase i tačno pratimo razmišljanja o seksu.

Zato istraživači osmišljavaju pametne načine da nekoga upitaju o tome šta u određenom trenutku misle.

U nedavno sprovedenoj studiji Univerziteta Ohajo, istraživači su ljudima dali mali brojač sa tri dugmeta koja su trebali da pritiskaju svaki put kada pomisle na seks, hranu ili san.

Njihovo istraživanje pokazalo je prosečan muškarac tokom dana 19 puta pomisli na seks.

Međutim, način na koji je ovo istraživanje osmišljeno mogao bi da utiče na rezultate, piše kognitivni naučnik Tom Staford.

Ukoliko od ljudi tražite da primete svaki put kada pomisle na nešto, vrlo lako možete da povećate broj misli o određenoj stvari.

Druga istraživanja, koja koriste druge metode, dobijaju različite rezultate – istraživanje uz pomoć telefonskog poziva koje je postavljalo znatno neodređenija pitanja pokazalo je da muškarci manje misle o seksu u poređenju sa „hranom, snom, ličnom higijenom, odmorom i kafom“.

Međutim, vrlo je teško ispitivati nečije misli, bez obzira na to koju tehnologiju koristite.

Vođa istraživanja Ohajo univerziteta, Teri Fišer, napravila je i kritički osvrt na svoju studiju.

„Nismo bili u stanju da proučimo koliko su te misli trajale niti to kakva je bila njihova priroda. Takođe nismo znali ni da li su svi učesnici pratili uputstva i zaista beležili svaki put kada pomisle na određenu stvar. Međutim, činjenica da je trebalo da beleže te misli sasvim sigurno ih je učinila svesnijim kada su te stvari u pitanju i to je moglo da se odrazi na njihove dnevne izveštaje“.

Foto: Image courtesy of photostock / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.