Oktopus

Ako ste se uželeli plodova mora, restoran Oktopus je jedan od restorana u Beogradu koji će vam ispuniti želju i ponuditi vam zaista veliki izbor jela na tu temu.

Piše: Aleksandar Dimitrijeski

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2008.

11:00

Default images

Adresa: Braće Krsmanovića 3 (ispod Brankovog mosta)
Tel. 011/262 - 2509
veb: www.restoranoktopus.com
e -mail: oktopus@verat.net
Radno vreme: od 11-24 svakim danom sem nedelje
Za početak, moramo da primetimo da je mesto na kome se ovaj restoran nalazi prilično čudno, i da se ono što doživljavate unutra nikako ne slaže sa okolinom. U blizini Brankovog mosta, u ulici kroz koju sada još uvek prolaze i kamioni i autobusi, Oktopus je sa uspehom pustio svoje pipke i privukao priličan broj mušterija, uglavnom kvalitetnom hranom, enterijerom i velikim izborom vina. Srećom, unutra buke nema, pa se možete prepustiti uživanju.

U samom restoranu, koji je praktično podeljen na dve prostrane celine, dominiraju dva klavira, i oni su, u stvari, vrlo često, mesto okupljanja ljudi koji čekaju svoj sto uz aperitiv ili su samo svratili na piće. Klavir u prvoj prostoriji na sebi ima svećnjak i puno belog voska koji je vremenom iscureo i on daje posebnu draž tom delu restorana.

Iako se Oktopus deklariše kao riblji restoran, mi smo primetili da je on i više od ribljeg restorana. Svakako, rečna i morska riba, kao i morski plodovi su osnova, ali ako niste ljubitelj ovih stvari, bićete u prilici da pojedete i nešto drugo.
Na meniju ima raznih vrsta mesa, bifteka, piletine, ćuretine... spremljene na puno različitih načina. Iako u meniju koji je dvojezičan, na primer, stoji samo biftek, kada smo pitali kako bi mogao biti spremljen, nabrajanje je potrajalo. Ipak, naša ideja je bila da probamo morske plodove i nešto od ribe, jer ovaj restoran je dobitnik i nagrade za najbolji riblji restoran u 2005. godini.

Pre svega će vam ljubazni i nenametljivi konobari doneti bruskete sa paradajzom ili sirnim namazom, i to je deo koji spada u kuver koji se ovde naplaćuje 80 dinara po osobi.

Poželeli smo potom da vidimo šta se nudi od školjki, pa nam je preporučeno da uzmemo za predjelo tzv. riblji tanjir iliti od svega po malo. Riblji tanjir nije na meniju, ali po želji gosta se pravi i sadrži malo crnog rižota, koji se pravi od mastila sipe, zatim malo crvenog rižota sa morskim plodovima, jedan kraljevski gambor, nekoliko različitih školjki po želji, a mi smo tražili vongole, kamenice i dagnje.

Sve navedeno možete tražiti u željenim količinama, ali obratite pažnju na cene jer su neke od ovih školjki u Beogradu prilično retke i mogu vam se učiniti skupim. Kod morskih plodova najvažnija je njihova svežina, a za ove možemo reći da su bili veoma sveži i ukusni. Takođe, sve pohvale i za rižoto, koji ovde ima odličan ukus, kao i za izgled tanjira koji pred vas serviraju.
Sledeće što smo naručili jeste parče lososa prekrivenog tankim slojem ementalera, zatim jedne taljatele sa dimljenim lososom u provensal sosu, file lista rolovan sa štapićima svežeg povrća i stek tune u sosu pesto genovese sa susamom. Svako od ovih jela je imalo dobar ukus, jedino nam je tuna bila prilično suva, ali s obzirom na to da je ona skoro uvek takva, ne možemo to staviti kao zamerku.

Uz ručak ili večeru će vam biti servirana i korpa sa hlebom u kojoj ćete pronaći, pored standardnih vrsta, i onaj sa sušenim paradajzom, spanaćem ili maslinama.

Izbor vina je zaista ogroman, sem što se na policama ovog restorana nalazi bezbroj neotvorenih flaša, postoji preko 150 vrsta vina u ponudi sa svih kontinenata, a cene se kreću od 580 dinara za bocu, pa sve do 40.000 za ona retka i ekskluzivna. Ono što je bitno jeste to da i ovde možete dobiti bilo koje vino na čašu. Sigurni smo da - ako ste ljubitelj vina - ovde će svi vaši vinski prohtevi biti zadovoljeni. Mi smo se ovog puta odlučili samo za jednu čašu crnog vina koje se lepo složilo sa glavnim jelom.
Na meniju Oktopusa se nalazi pristojan broj salata, tri vrste riblje čorbe od rečne i morske ribe, razne vrste sireva i njeguški pršut, a veoma često možete naći i dnevno svežu ribu koja se doprema uglavnom iz Jadrana, a ne nalazi se na meniju. Potrebno je samo da tražite nešto sveže iz mreže i bićete u prilici da pojedete neku novu vrstu ribe koju možda niste probali. Takođe, ono što su nam preporučili a nismo bili u prilici da probamo jesu i hobotnica ispod sača i dimljeni krap (vrsta šarana sa Skadarskog jezera), ali se nadamo da ćemo to probati tokom sledeće posete.

Dezert možda nije jača strana ovog restorana, ali ne zbog kvaliteta ili ukusa, već zbog izbora. U ponudi su pečena banana, tiramisu, šumsko voće sa puslicama i sladoled i čokoladna kocka.

Ako dolazite kolima, verujemo da ćete lako naći parking, delimično u drugoj parking zoni, a ako budete imali malo više sreće, parkiraćete se na delu na kome se ne plaća ništa i ne postoji vremensko ograničenje.

U restoranu Oktopus postoji i živa svirka u večernjim časovima, a kapacitet restorana je toliki da u njemu možete organizovati i razne svečanosti na koje možete pozvati do 120 gostiju.

Što se plaćanja tiče, možete ga izvršiti svim karticama, sem Dajners, što je još jedna mala zamerka ovom veoma dobrom restoranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: