Najskuplji apartman na Jadranu

Dok u Hrvatskoj hotelski investitori nailaze na probleme, u Crnoj Gori vrlo lako i brzo grade luksuzne hotele koji privlače bogate i poznate goste.

Piše: Ranko Borovečki
Foto: Goran Šebelić/CROPIX

Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.08.2008.

02:00

Default images

BUDVA - Jadran je dobio novu turističku ekskluzivnu priču najviše razine - hotel Splendid u Bečićima, jedini crnogorski hotel s pet zvjezdica, koji je svečano prije dvije godine otvorio sam Francesco Totti, i predsjednički apartman u sklopu njega od 380 četvornih metara koji je posljednjih godinu i pol dana ugostio svjetske VIP-ovce.

Stvaranju priče o novom eksluzivnom odredištu na Jadranu pripomogli su najviše The Rolling Stones i sam Sir James Bond, a uz to, javna je tajna da će i kraljica popa, Madonna, tijekom svog koncerta u Budvi potkraj rujna boraviti upravo u predsjedničkom apartmanu. Dnevni najam, naime, stoji sedam tisuća eura i time je to najskuplji hotelski apartman na jadranskoj obali. Hotel Splendid je i jedini hotel na Jadranu koji ima svoj helidrom.
Film Casino Royale učinio je vraški dobru reklamu za Crnu Goru i ovaj hotel: iako je cijeli film sniman u Karlovim Varyma, glavnina radnje događa se upravo u hotelu pod imenom Splendid, što je cijelom odredištu i hotelu stvorilo neviđenu promidžbu. Ekipa Jutarnjeg lista eksluzivno je prošlih dana imala prigodu snimiti spomenuti apartman, što nije bilo lako: naime, potražnja za njim, usprkos visokoj cijeni, iznimno je velika pa gotovo da nema dana kad nije popunjen.

- Sada, dvije godine nakon otvaranja hotela, najviše nam je žao što nismo napravili još barem tri takva apartmana - tvrdi Žarko Radulović, suvlasnik tvrtke Montenegro Stars Hotels Group, koji je zajedno s ruskim partnerima u tri hotela uložio 140 milijuna eura, od čega samo u Splendid 100 milijuna eura.

Ovaj je hotel jedan od primjera, dakako ne jedini, onoga što će se Crnoj Gori događati iduće 3-4 godine: 260 kilometara njezine obale bit će prepuno svjetskih hotelskih brandova i lusksuznih hotela s investicijama, najvećim dijelom mješovitog podrijetla. Velik dio toga doći će iz Rusije ili od Crnogoraca koji su novac zaradili u Rusiji, ali i Britanci, Irci, Austrijanci, Kanađani i mnogi drugi već su ugovorili turističke projekte koji su ili već započeli ili su u fazi papirologije.
Krevet Micka Jaggera
Na ulazu u Bečiće jedan od najmađih ruskih milijardera Sergej Polonski počeo je graditi kompleks vila i hotel na 20 katova koji će biti neka vrsta kopije hotela Burj Al Arab, famoznog “hotela krila” u koji će uložiti 350 milijuna eura i koji će managirati lanac Hyatt, Sheraton gradi hotel u centru Bečića, uz samu plažu, Four Season će imati jedan od svojih najboljih hotela u svijetu i prvi na Mediteranu u Tivtu u sklopu projekta Porto Montenegro, marine za megajahte, koji vodi Kanađanin Peter Munk, u što će se uložiti 400 milijuna eura.

Deveti najbogatiji čovjek na zemlji, Oleg Deripaska, na Forbesovoj listi bolje plasiran od famoznog Abramoviča, kupio je cijeli poluotok od 15 hektara između Kotora i Budve i sad razmišlja što će s njime, a Reto Wittwer, prvi čovjek lanca Kempinski, već je najavio otvaranje novog hotela pod njihovim menadžmentom 2010. godine u Smokvici, južnije od Budve. I ono najvažnije, iduće godine obnovljeni Sveti Stefan, nekada pojam luksuza u bivšoj Jugoslaviji, počinje raditi u sklopu lanca Amanresorts, najpoznatijeg lanca egzotičnih, malih hotela na svijetu čiji je suvlasnik i idejni tvorac Adrian Zecha godinama pokušavao nešto otvoriti u Hrvatskoj.
Bazen na terasi apartmana
A to su tek neke od brojnih priča koje se događaju nedaleko od Hrvatske, u planu su još brojni međunarodni tenderi koje priprema crnogorska vlada, pa stoga i ne čudi što Dubrovnik, ali cijela Hrvatska pomalo s nelagodom gledaju što se to događa u do jučer turistički “zaostaloj” Crnoj Gori. Primjeri poput hotela Splendid ili dva druga hotela Queen of Montenegro u Bečićima i hotela Avala u Budvi, koji će uskoro krenuti i na petu zvjezdicu, primjer su zbog kojih se treba zabrinuti. Samo u opremu sada već najpoznatijeg apartmana na Jadranu uloženo je 1,3 milijuna eura koji su se već isplatili.

Mick Jagger je lani tražio da se na sva stakla zalijepe crne neprozirne folije, ali je istodobno konobarima i za najmanju uslugu davao napojnicu od 500 dolara. Uz to, butler je gostima u apartmanu na raspolaganju 24 sata. No nije ni čudno što su se svi trudili raditi prekovremeno ako se zna da je plaća konobara u hotelu oko 350 eura.
Konferencijska soba u apartmanu
Apartman je dizajnirao Talijan Roberto Demiani, korišteni su skupi i prirodni materijali, drvo, kamen, svila. Samo je replika tapiserije iz Duždeve palaže u Veneciji stajala 100 tisuća eura, a sav je namještaj dizajnerski. Iako se apartman sastoji od tri spavaće sobe, s tri lukuzne kupaonice s jaccuzijem i nekoliko dnevnih prostora, u njemu najčešće borave po dvije osobe. Jagger je tako izabrao “plavu” spavaću sobu, naš predsjednik Mesić spavao je u onoj “crvenoj”. Koju će izabrati Madonna, još se ne zna.

Julio Iglesias također je boravio u Splendidu, uskoro stiže i Lenny Kravitz koji nastupa u Budvi početkom kolovoza. No lista javnosti manje poznatih, ali itekako dobro potkoženih svjetskih bankara, brodovlasnika, jetsettera kojima nije bilo teško izdvojiti sedam tisuća za noćenje u ovom predsjedničkom apartmanu je podugačka. Kao i lista čekanja!

Stonesi su bili dobri gosti, kaže naš sugovornik Radulović, u hotelu su boravili četiri dana, što je poprilično dugo, pomalo su se čak i družili s drugim gostima, a otišli su vrlo zadovoljni, što se vidi i iz srdačnih pozdrava koje su ostavili i knjizi utisaka.
Bogato ureðena kupaonica
Apartman ima i veliku terasu s bazenom s koje se pruža prekrasan pogled na Budvanski zaljev, ali i na unutrašnjost. Sam hotel Splendid ima 322 klasične sobe, a uz najveći apartman onaj nešto manji, Penthouse suite od 240 četvornih metara stoji “samo” četiri tisuće eura. No posebno je zanimljiva linija od 13 wellness apartmana: noćenje s doručkom u apartmanu od 80-ak četvornih metara sajacuzzijem u spavaćoj sobi stoji 600 eura na noć.

I napokon Splendid je postao mjesto glamuroznih vjenčanja: prošlog ljeta jedan grčki brodovlasnik i njegova crnogorska mlada u restoranu Window on Montenegro na 10. katu Splendida ugostili su 450 uzvanika iz cijelog svijeta.

Najavljivani David Beckham nije pristigao, ali gost je bio dizajner Roberto Cavalli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: