Priča o ljubavi, umetnosti i pivu

Postoje mnogi ljudi koji bi mogli da ispričaju ovu priču. Ali niko dobro kao Lazar Dunđerski.

Život

Izvor: B92

Petak, 10.04.2015.

11:13

Default images

Od Srbobrana gde je rođen, preko Vrbasa, Karlovaca, Požuna i Beča gde se školovao, pa sve do Novog Sada i Čelareva, gde je umro u svom dvorcu 1917. godine, Lazar Dunđerski zadužio je mnoge - ali i podario mnogo. Iako je kao sposoban trgovac najzaslužniji što je prezime Dunđerski postalo sinonim za bogatstvo i uspeh, mnogi ga pamte pre svega po njegovom dobročinstvu i ljubavi prema umetnosti.

Poznat je po tome što je bio mecena mnogih istaknutih umetnika, kao i onih koji su tek tražili svoju muzu. U svom domu, ugostio je mnoge velikane poput Uroša Predića, Laze Kostića, Mihajla Pupina, Jovana Jovanovića Zmaja, Paje Jovanovića, kralja Aleksandra Karađorđevića i mnogih drugih.

Naravno, nije samo gostio, već je i pomagao. Novosađanima je sagradio pozorište u centru grada, srbobranskoj školi poklonio je vrt i vilu, u rodnom selu sagradio je crkvu, osnovao je mnoge obrazovne zadužbine, prikupljao pomoć za obnovu Kikinde nakon požara, podigao fond u ime ćerke Lenke koji je pomagao umetnike, ali i u čast svog oca, Gedeona, iz koga su se školovala siromašna deca. Pored toga, finansijski je pomagao i ustanove koje su brinule o deci bez roditelja, starim i bolesnim članovima zajednice, ali i talentovanim i nadarenim đacima.

Pored umetnosti i znanosti, Lazar je voleo i pivo. Zato je pored svog omiljenog letnjikovca u Čelarevu, 1892. godine osnovao fabriku piva, koja je uvek bila posebno mesto i za njega i za njegove naslednike. Pivara u Čelarevu imala je modernu parnu mašinu i električni motor, a Dunđerski su dovođenjem najboljih stručnjaka iz inostranstva održavali zavidan nivo u kvalitetu nadaleko čuvenog „žutog“ i „crnog“ Dunđerskovog piva. Jedan od stručnjaka za proizvodnju piva, inženjer Kabler, nekoliko puta je dolazio iz Minhena u pivaru Dunđerskih kako bi preneo domaćim stručnjacima svoja iskustva u proizvodnji. Početkom Prvog svetskog rata zatvarane su mnoge pivare, ali su Dunđerski kvalitetom svojih proizvoda, iza kojih stoji duga istorija, obezbedili opstanak na tržištu.

Danas, mnogo decenija kasnije, Dunđerski pivo ponovo se toči u pivari u Čelarevu, a nama daje mogućnost da ispijemo još koji gutljaj sa čuvenim Lazom Dunđerskim…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: