Da li Dalaj Lama mora da se reinkarnira?

„Dalaj Lama mora da se ponovo inkarnira da bi se ispoštovala tradicija tibetanskog budizma“, bila je prva reakcija kineskih zvaničnika nakon izjave Dalaj Lame date u intervjuu jednom nemačkom časopisu pre nekoliko nedelja, kada je rekao da će možda odlučiti da se više ne reinkarnira.

Život

Izvor: Priredila Milica Simiæ

Petak, 21.11.2014.

08:45

Default images

Iako je ova kineska reakcija izazvala osmehe na licima cinika, s obzirom da se radi o kineskom komunističkom režimu, a Dalaj Lama je verski poglavar nekadašnje nezavisne države Tibet koju je Kina vojnim sredstvima aneksirala, iza svega, kao i uvek, stoje politički interesi a ne „novostečena“ verska uverenja.

Dalaj Lama je nemačkom novinaru rekao da će možda odlučiti da se ponovo ne „otelotvori“ u Tibetu ako Tibet ne postane slobodna zemlja i da niko nema pravo da bira njegovog naslednika. Današnji, 14-ti po redu Dalaj Lama koji sada ima 79 godina, objasnio je da bi titula vrhovnog budističkog poglavara mogla da se okonča s njim, dodajući prilično tajnovito, da tibatanski budizam ionako ne zavisi od jedne osobe.

Oni žele svog kandidata

Beta / AP Photo/Elise Amendola
Iako su kineske vlasti, posle aneksije Tibeta 1950. godine, tokom koje je na hiljade budističkih monaha pobijeno, i bekstva Dalaj Lame u egzil u Indiju 1959. godine, neprestano nazivale Dalaj Lamu „vukom u monaškoj odori“ i smatrale pretnjom po stabilnost Tibeta, njihov odgovor na ove njegove reči bio je neočekivano brz i nedvosmislen, jer se ispostavilo da oni zapravo žele da se ciklus reinkarnacije nastavi i da se Dalaj Lama ponovo „pojavi“ ovde na Zemlji ili, bolje rečeno, na Tibetu.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Hua Čunjing rekla je: „Kina sprovodi politiku slobode verskih uverenja i to znači da mora da se ispoštuje običaj prenošenja titule vrhovnog poglavara tibetanskog budizma.“

Profesor Eliot Sperling sa Univerziteta Indijana, koji važi za vrhunskog stručnjaka za Tibet, odmah je prokomentarisao ova dešavanja i izneo svoje mišljenje da ovim Dalaj Lama verovatno pokušava da izbegne situaciju u kojoj bi se kineskim vlastima ukazala prilika da kontrolišu njegovog naslednika i da na taj način manipulišu Tibetancima. Profesor Sperling je zatim dodao: „Kinezi žele Dalaj Lamu, ali oni žele „svog” Dalaj Lamu. Oni veruju da mogu da pronađu nekoga koga će moći da kontrolišu.“

Nešto slično se već desilo 1995. godine kada je Dalaj Lama proglasio jednog dečaka u Tibetu za reinkarniranog Pančen Lamu, što je druga po redu titula u hijerarhiji tibetanskog budizma. Čim je dečak na ovaj način odabran, po naređenju kineskih vlasti stavljen je u kućni pritvor, a na njegovo mesto je postavljen drugi dečak koji najveći deo vremena živi u Pekingu. Takođe, 2007. godine, kineska vlada je objavila dekret pod nazivom „Mere upravljanja reinkarnacijom živih Buda u tibetanskom budizmu“ kojim je sebi dala odlučujuću ulogu u svim fazama procesa reinkarnacije.

Prepoznavanje predmeta

Beta / AP Photo/The Canadian Press, Darryl Dyck
Po tradiciji koja se vekovima poštuje bez ikakvih izmena, Dalaj Lama se ne bira, već se pronalazi tako što se traži i nalazi dečak za koga se zaključuje da je ponovna inkarnacija prethodnog Dalaj Lame koji je odlučio da se opet rodi da bi nastavio da obavlja svoj važan posao na Zemlji. Inače, osoba koja odluči da se neprestano iznova rađa i da ne napušta „točak života“ na Tibetu se naziva „tulku“. Budisti veruju da je prvi tulku u ovoj reinkarnaciji bio Gendun Drub koji je živeo od 1391-1474. godine, drugi je bio Fendun Giaco, a titulu Dalaj Lame koja znači „Okean mudrosti“ prvi je poneo 1578. godine treći u ovom cikljusu koji se zvao Sonam Giaco i sve od tada pa do današnjeg dana titula Dalaj Lame na Tibetu se uvek dodeljuje dečaku za koga se utvrdi da predstavlja novu inkrnaciju prethodnog.

Proces pronalaženja i identifikovanja „pravog“ dečaka ponekad je umeo da traje i po nekoliko godina i potragom su rukovodile Visoke Lame i tibetanska vlada. Najpre bi se tražili svi dečaci koji su rođeni otprilike malo posle smrti prethodnog Dalaj Lame, a onda su oni podvrgavani nizu testova kojim se utvrđivalo da li dolaze u obzir ili ne, sve dok se ne bi otkrio onaj jedan jedini.

Ponekad bi sreća poslužila Lame koje su učestvovale u potrazi i neki od njih bi doživeo viziju ili sanjao lokaciju na kojoj dečak živi i to bi im umnogome olakšalo traganje. Detetu bi tada pokazali veliki broj različitih predmeta, a među njima i one koji su pripadali prethodnom Dalaj Lami i ako bi dečak prepoznao i izabrao te predmete, to se tumačilo kao znak da je on taj koga traže. Tada bi ga odvojili od njegove porodice i odveli u glavni grad Tibeta Lasu gde bi otpočinjao proces učenja, tako ga pripremajući da postane Dalaj Lama.

Proces glasanja?

Beta / AP Photo/The Canadian Press, Darryl Dyck
O kakvim sve pojedinostima Visoke Lame koje učestvuju u potrazi za dečakom koji će postati Dalaj Lama vode računa, najbolje se može videti iz sledećeg primera. Naime, s obzirom da se po budističkoj tradiciji pokojnici spaljuju, tokom kremacije Dalaj Laminih zemnih ostataka budno se pazi u kojem pravcu vetar duva i nosi dim sa pogrebne lomače, jer se smatra da će to pokazati pravac u kojem treba da krenu u traganju za mestom njegovog novog rođenja. Važan deo ove tradicionalne potrage, koja se vekovima sprovodi na isti način je i odlazak na obale tibetanskog svetog jezera Lamo Laco, gde Visoke Lame ulaze u stanje duboke meditacije i čekaju da im se u umu pojavi vizija mesta u kojem živi dečak kojeg traže ili neki drugi nedvosmisleni znak koji će im dati duh-zaštitnik ovog jezera, za kojeg veruju da je ženskog roda i da se ona obavezala prvom Dalaj Lami, obećavši mu da će štititi njegove reinkarnirane naslednike.

Tako je i znak koji su Visoke Lame dobile 1935. godine od „duha jezera“ bio odlučujući u potrazi za današnjim Dalaj Lamom. Tada je jedan od njih u svom umu „video“ tri tibetanska slova, manastir sa krovom zelene i crvene boje i kuću čiji je krov bio tirkizne boje, što ih je dovelo do mesta u kojem je živeo Tension Giaco, koji je postao 14-ti Dalaj Lama. On je rođen u seljačkoj porodici koja je živela u istočnom delu Tibeta i pronađen je kada je imao 2 godine, posle potrage koja je trajala pune 4 godine. Uspešno je prošao sve testove koje su mu zadale Visoke Lame, uključujući i to da je prepoznao molitvene brojanice prethodnog Dalaj Lame.

Pošto je Dalaj Lamina izjava data nemačkim novinama izazvala veliko interesovanje javnosti, on se preko svog sekretara zvanično oglasio, s objašnjenjem da je ono što je rekao izvučeno iz konteksta i da se ne radi o tome da li će se ponovo inkarnirati, već da samo razmišlja o nekom novog načinu na koji će njegova reinkarnacija biti prepoznata i izabrana koji bi trebalo da se razlikuje od dosadašnje potrage za dečakom rođenim na Tibetu uz pomoć predskazanja i simbola. Rečeno je čak da razmišlja o uvođenjju procesa glasanja u izboru svog naslednika, slično izboru pape, a čak i o tome da ostavi pisana uputstva koja će biti pročitana posle njegove smrti.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: