Naučnici: Kako da postignete penal – svaki put

Ukoliko bi neko tri puta zaredom bacio novčić u vis, i potom od vas zatražio da pogodite ishod četvrtog bacanja, na šta biste uložili vaš novac – glavu ili pismo?

Život

Izvor: Independent

Subota, 02.08.2014.

16:22

Default images

Kada prisustvujemo nizu sličnih dešavanja, vrlo često pogrešno verujemo da će se takvi događaji u budućnosti ređe ponoviti, piše "Independent".

Ukoliko nekoliko puta vidimo da se nešto dešava na identičan način, često pomislimo da je potrebno da se situacija na neki način izjednači, i zato očekujemo suprotan ishod.

Zapravo, svaki put kada bacimo novčić, šanse su identične (50-50), bez obzira na to šta se ranije desilo.

Verovanje da bi trebalo da usledi suprotan sled stvari rezultat je takozvane „kockarske greške“.

Ispada da ova uobičajena mana u rasuđivanju takođe pogađa i golmane, a svi oni igrači koji izvode penale toga još nisu svesni.

Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu proučavali su 37 prilika kada su penali rešavali ishod utakmice koje su se dešavale na Svetskom kupu i Kupu lige šampiona tokom proteklih 36 godina.

Oni su otkrili da potezi koji su bili uključeni u ova izvođenja penala mogu biti okarakterisani kao nasumični događaji, uključujući i odabir strane gola u koju će igrač šutirati i stranu na koju će se golman baciti.

To jest, sve dok tri lopte nisu šutnute u istu stranu gola zaredom. U tom trenutku, golmani postaju ranjivi na „kockarsku grešku“.

„Nakon tri šuta, stvari postaju malo ozbiljnije od proste slučajnosti“, tvrdi Erman Misirlsoj, vođa studije.

„Oko 69 odsto golmanskih bacanja ide u suprotnu stranu od one na koju je lopta išla poslednji put, a 31 odsto u pravcu u kom je ona išla, nakon što su tri lopte šutnute u istu stranu“, tvrdi on.

Istraživači su takođe primetili da igrači koji šutiraju penale ne koriste prednost ovog nelogičnog rasuđivanja golmana nakon što su njihovi saigrači tri puta šutirali u istu stranu.

„Zbog toga što golmani ispoljavaju ovu manu moguće je predvideti na koju će se oni stranu baciti nakon poslednjeg šuta. Ovo bi očigledno dalo prednost igraču koji šutira penal“, izjavili su istraživači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: