Zašto svi izgledaju zgodnije sa naočarima?

Nauka je pokušala da da odgovor na jedno od najvažnijih letnjih pitanja: Zašto skori svi istog trenutka postaju privlačniji kada stave naočari za sunce?

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

08:30

Default images

Vanesa Braun, predavač umetnosti i dizajna na Notingem Trent univerzitetu, pokušala je da otkrije našu psihološku vezu između naočara i ideje da je nešto „kul“.

Zato što nas čine lepšim

Naočari zaista čine da naše, donekle neproporcionalno lice, izgleda bolje. Kada stavimo naočari pravimo gotovo trenutan utisak simetrije.

Tamna stakla pokrivaju bilo kakve asimetrične crte oko očiju, a ranije istraživanje koje je za cilj imalo posmatranje privlačnosti lica ukazuje na jasnu vezu između simetrije i naše percepcije lepote.

Kao dodatni bonus, naočari stvaraju privid dodatno oblikovanih jagodica na našem relativno meko oblikovanom licu.

Zbog misterije

Mnogi donose prvi utisak o nekoj osobu na osnovu njenih očiju, međutim, ukoliko ih pokrijete naočarima, istog trenutka postajete misteriozni.

„Oči su neverovatan izvor informacija, ali i ranjivosti, ljudskih bića“, objašnjava Braunova.

Kontakt očima pomaže nam da formiramo mišljenje u vezi sa nečijom inteligencijom, samopouzdanjem i iskrenošću, a naočari nas bukvalno drže u mraku kada je formiranje tih percepcija u pitanju.

Pritom, istraživanja su takođe pokazala da ljudi koji nose naočari smatraju da im one daju osećaj anonimnosti i stvaraju auru nepoznatog, što dovodi do toga da se one ponašaju znatno sebičnije i neiskrenije.

Ovakav dašak misterije takođe je povezan i sa povećanom seksualnom željom. Jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje nisu sigurne u ljubav muškarca samo još više bile privučene njima zbog te činjenice – to je zato što nas privlače osobe koje ne možemo da „prokljuvimo“.

Zbog istorijske veze sa glamurom

Iako ih danas uzimamo zdravo za gotovo, naočari su relativno nov modni dodatak. Njihova prodaja počela je da raste 20-ih godina prošlog veka, ali su postale sveprisutne tek 20 godina kasnije.

Holivudske zvezde počele su da ih nose kako bi se sakrile od prepoznavanja u javnosti i kako bi izbegle paparace čiji blicevi su umeli da prilično agresivno osvetljavaju njihova lica.

Prihvatanje naočara od strane holivudske elite praktično je zacementiralo njihovu vezu sa glamurom i poželjnošću.

Foto: Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: