Koliko košta „Američki san“?

List „USA Today“ je angažovao analitičara sa ciljem da izračuna koliko novca je potrebno da bi se živeo „Američki san“, prenosi "Newser".

Život

Izvor: Newser

Subota, 05.07.2014.

18:40

Default images

Nakon pažljive analize, zaključak je da svega 13 odsto Amerikanaca sebi može da priušti ovaj nedostižan ideal koji godišnje iznosi 130.357 dolara za četvoročlanu porodicu.

Ovako po njima izgleda „Američki san“ razbijen na brojke:

Dom: Šta je „Američki san“ bez doma? Godišnja cena za dom u vrednosti od 275.000 dolara, bazirana na tridesetogodišnjoj hipoteci sa kamatom od 4 odsto i avansom od 10 odsto iznosi 17.062 dolara.

Namirnice: Na godišnjem nivou potrebno je 11.039 dolara. Ova cifra bazirana je na osnovu plana o „umerenoj kupovini namirnica“ koji je osmislio USDA.

Auto: „Američki san“ podrazumeva auto, po mogućstvu džip ili SUV sa pogonom na četiri točka – 11.039 dolara.

Zdravstvo: List je koristio Milmanov medicinski indeks kako bi stigao do godišnje cifre od 9.144 dolara. U ovu cenu su uključene premije za osiguranje i određeni troškovi u gotovini.

Dobar odnos sa vlastima: Svake godine potrebno je izdvojiti 32.357 dolara za federalne, državne i lokalne poreze.

Škola: Cifra od 9.000 dolara dovoljna je da se svake godine pokriju troškovi kao i određena ušteđevina za koledž.

Sigurna budućnost: Ovo podrazumeva godišnju uštedu od 17.500 dolara koji idu u penzioni plan – u pitanju je maksimalan iznos za sve osobe koje imaju ispod pedeset godina.

Odmor: Šta je „Američki san“ ako s vremena na vreme ne možete da pobegnete iz surove realnost i pružite sebi malo uživanja. Cena ovog uživanja iznosi 4.580 dolara.

Ostali troškovi: Jasno je da život nije kompletan bez brojnih drugih zanimacija kao što su internet, filmovi i serije. Svake godine za ovaj vid opuštanja potrebno je izdvojiti 3.100 dolara. Ova cifra pokriva kablovsku televiziju, internet i račune za mobilni telefon.

Među ostalim troškovima nalaze se i izlasci, večere u restoranima, troškovi popravke i kupovine drugih stvari za domaćinstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: