Ovo su svi ljudi koji su hodali po Mesecu

Čovek je pre 45 godina po prvi put kročio na mesec. Uprkos četiri i po decenije neverovatnog tehnološkog napretka, do današnjeg dana ovo se desilo još svega 11 puta – i svi astronauti bili su deo Nasinih Apolo misija, piše "Gizmodo".

Život

Izvor: Gizmodo

Utorak, 01.07.2014.

19:45

Default images

Apolo 11 (20. jul 1969. godine)

Nil Armstrong

Šest časova nakon što je lunarni modul Apolo 11 misije sleteo na površinu Meseca, Armstrong je izgovorio jednu od možda najpoznatijih rečenica u istoriji civilizacije: „Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo“.

Armstong je nakon povlaćenja iz Nase vodio miran život, a preminuo je 2012. godine.

Edvin „Baz“ Oldrin

Oldrin je zajedno sa Armstrongom hodao po površini Meseca tokom Apolo 11 misije, iako je celokupna šetnja trajala dva i po sata. Iza misije je ostala ploča na kojoj je pisalo: „Došli smo u miru u ime čovečanstva“.

I dok je Armstrong bio prvi čovek na Mesecu, Oldrin je bio prva osoba koja je urinirala tokom svog boravka na njegovoj površini.

Apolo 12 (19. novembar 1969. godine)

Čarls „Pit“ Konrad

Konrad je na površini Meseca proveo 3 sata i 39 minuta. Tokom svoje ekskurzije, Konrad je izveo eksperiment sa solarnim vetrovima i uzeo uzorke.

Alan Bin

Tokom Apolo 12 misije Bin je proveo 2 sata i 58 minuta šetajući površinom Meseca. On je trebalo da postavi televizijsku kameru, ali nakon što ju je slučajno izložio suncu, ona više nije htela da radi, ali je zato uspešno pokupio određene uzorke.

Apolo 14 (5-6. februar 1971. godine)

Alan Šepard

Iako je modul Antares izveo najpreciznije sletanje od svih drugih module, usled problema sa komunikacijama šetanje je počelo skoro jedan sat kasnije.

Bez obzira na sve, Šepard je u šetnji proveo 4 sata i 49 minuta i pritom je zabeležio rekord za pređenu razdaljinu.

Edgar Mičel

Edgar je po prvi put napustio modul u ranim časovima 6. februara. On je zajedno sa Šepardom u šetnji proveo 4 časa i 35 minuta. Njih dvojica sakupili su uzorke stena i prašine.

Apolo 15 (31. jul-2. avgust 1971. godine)

- Ovo je prva misija koja je koristila lunarni rover

David R. Skot

Tokom tri različite šetnje po Mesecu, Skot je proveo 18 časova i 37 minuta na površini Meseca, uključujući tu i 30 kilometara koje je prešao uz pomoć lunarnog rovera.

Džejms Irvin

On je zajedno sa Skotom sakupio više od 77 kilograma uzoraka.

Irvin je 1972. godine napustio Nasu i posvetio se svojoj veri – hrišćanstvu.

Apolo 16 (20-23. april 1972. godine)

Čarls Djuk

Djuk je proveo preko 71 sata na površini Meseca u tri šetnje. Tokom prve šetnje, koja je trajala 7 časova i 11 minuta, on je istraživao kratere i sakupljao uzorke.

Džon Jang

Jang je tokom svoje prve šetnje prešao skoro 4 kilometra uz pomoć lunarnog rovera sakupljajući uzorke.

Jang je bio pilot na dva leta svemirskih šatlova nakon Apolo 16 misije i nije se penzionisao iz Nase.

Apolo 17 (12-13. decembar 1972. godine)

Eugen Cernan

Apolo 17 misija sastojala se iz tri misije koje su ukupno trajale 22 časa i 4 minuta. Cernan je prvi napustio modul 12. decembra kako bi ispunio svoju misiju.

Harison H. Šmit

Šmit je bio jedini geolog među astronautima, a jedan od uzoraka koje je sakupio – Troctolite 76535, opisan je kao „bez sumnje najzanimljiviji uzorak koji su misije donele na Zemlju“.

Njegov značaj leži u tome što sugeriše da je Mesec nekada imao magnetno polje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: