Ovo je bio pravi Šerlok Holms?

Svetsku slavu dobio je zahvaljujući sposobnosti rešavanja slučajeva, neverovatnoj sposobnosti dedukcije i razumevanju kompleksne nauke. Inspiracija za Šerloka Holmsa Konana Artura Dojla vrlo lako mogao je da bude detektiv Džerom Kaminada.

Život

Izvor: Daily Mail

Nedelja, 16.03.2014.

22:10

Default images

Kaminada je tokom 19. veka fascinirao Mančester svojim logičnim razmišljanjem, ekscentričnim prerušavanjima i impresivnim brojem rešenih slučajeva.

Svoju lokalnu slavu zadobio je kao policajac da bi kasnije postao svetski poznat 1880. godine, par godina pre nego što je lik Šerloka Holmsa debitovao 1887. godine.

Sada, biografija Kaminada otkriva da je ovaj viktorijanski detektiv možda inspirisao Dojlov lik Šerloka Holmsa.

„Kaminada je postao nacionalno poznat u vreme kada je lik Šerloka Holmsa bio stvaran. Postoji toliko paralela da je jasno da je Dojl koristio njegov lik kako bi stvorio svoj“, izjavila je autorka biografije, Angela Bakli.

Baklijeva je izjavila da je Kaminada, baš kao i Holms, koristio popriličan broj nekonvencionalnih metoda u hvatanju kriminalaca.

Ove metode uključivale su ponoćna lutanja gradom, neobične kostime i održavanje široke mreže doušnika.

Kaminada je takođe posedovao široko znanje o kriminalnom miljeu u Mančesteru – slično Holmsovom paktu sa kriminalnim figurama podzemlja.

Kaminada je rođen u Mančesteru 1844. godine i pre stupanja u policiju radio je kao inženjer.

Kasnije je, baš poput Holmsa, radio kao detektiv savetnik širom zemlje.

Prozvan „Garibaldijem detektiva“, navodno je rešavanjem slučajeva iza rešetaka smestio neverovatnih 1.225 kriminalaca a bio je u stanju i da prepozna lopova samo po načinu na koji je hodao.

Tokom svoje karijere uspeo je da sebi stvori i velikog neprijatelja u liku Bobu Horidžu, nasilnom kriminalcu koji je po brojnim karakteristikama jako sličan najvećem neprijatelju Šerloka Holmsa – Morijartiju, profesoru matematike koji je postao kriminalac.

Ovaj detektiv iz Mančestera umro je 1914. godine, iste godine kada je objavljena i poslednja knjiga o Šerloku Holmsu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: