9 neverovatnih činjenica o Beloj kući

Bela kuća ovog vikenda obeležava 221 godinu postojanja. Pogledajte neke od najinteresantnijih trenutaka u njenoj fascinantnoj istoriji.

Život

Izvor: Yahoo

Subota, 12.10.2013.

18:37

Default images

Kamen temeljac Bele kuće postavljen je 13. oktobra 1792. godina tokom mirne ceremonije. Od tada, dom predsednika SAD preživeo je napad, dva požara i pokušaj da se izgradi rivalska Bela kuća.

1. Jedan grad rešio je da sagradi rivalsku Belu kuću

Filadelfija nije bila zadovoljna odlukom da Vašington dobija predsednikovu vilu. Tokom 1790-ih godina, grad je izgradio svoju predsedničku palatu u pokušaju da zadrži Džordža Vašingtona i druge u Filadelfiji, koja je bila tadašnja prestonica. Vašington je odbijao da koristi „palatu“ i odsedao je na drugoj lokaciji u Filadelfiji.

2. Džordž Vašington nikada nije živeo u Beloj kući

Iako se ovo zdanje nalazi u gradu koji nosi predsednikovo ime, Vašington je preminuo 1799. godine, godinu dana pre nego što je Džon Adams postao prvi predsednik koji se uselio u ovo zdanje.

3. Vrlo malo originalne zgrade je ostalo

Britanci su spalili Belu kuću 1814. godine nakon što su snage SAD zapalile kanadski parlament. Čuvena slika Džordža Vašingtona, koju je naslikao Gilbert Stjuart, sačuvana je kao i par spoljnih kamenih zidova koji su preživeli požar.

4. Bio je još jedan veliki požar u Beloj kući

Požar tokom božićne večeri 1929. godine zahvatio je deo Zapadnog krila i Ovalnu kancelariju tokom administracije Herberta Huvera. Huver je napustio prazničnu večeru kako bi lično nadgledao napore vatrogasaca da ugase požar. Iako je na trenutak uspeo da uđe u Ovalnu kancelariju, Huver je uz pomoć agenata specijalne službe izveden iz Bele Kuće.

5. Zapadno krilo je stvorio Tedi Ruzvelt

Zapadno krilo je prošireno pod Vilijamom Hauardom Taftom i Frenklinom Ruzveltom, ali je Tedi bio taj koji ga je izgradio. Tomas Džeferson je prvi došao na ovu ideju 100 godina ranije, ali je u Vašingtonu potrebno dosta vremena kako bi se neke stvari obavile.

6. Bela kuća je umalo srušena 1948. godine

Predsednik Hari Truman bio je nateran da napusti Belu kuću i useli se u zdanje Bler nakon što su zvaničnici zaključli da je vremešno zdanje blizu kolapsa.

7. Bela kuća je doživela i napad na predsednika 1950.

Dok je Truman boravio u zdanju Bler, dva nacionalista iz Portorika pokušala su da napadnu to zdanje i ubiju predsednika dok je dremao unutar rezidencije. Nakon borbe koja je trajala 38 sekundi, jedan napadač je ubijen a smrtno je ranjen i jedan policajac. Portorikanci su verovali da je zdanje Bler slabije obezbeđeno od Bele kuće, a njihovo verovanje moglo je da ispostavi kao tačno s obzirom na činjenicu da je Truman prišao prozoru svega par sekundi nakon što je jedan napadač ubijen.

8. Za 4 miliona dolara možete da imate sopstvenu Belu kuću

Iako se čini da je u pitanju mnogo novca, u pitanju je prilično jeftina ponuda ako se u obzir uzme podataka da prava Bela kuća vredi preko 110 miliona dolara. Replika Bele kuće nalazi se u Virdžiniji i nešto je manja od originala, ali poseduje Ovalnu kancelariju i repliku Linkolnove spavaće sobe.

9. Beloj kući nedostaje kamen temeljac

Godišnjica Bele kuće ne bi bila kompletna bez priče o nestalom kamenu temeljcu. Sudbonosnog dana u oktobru 1792. godine grupa slobodnih masona susrela se u taverni u Džordžtaunu odakle je nastavila prema lokaciji na kojoj će predsednički dom biti izgrađen. Tokom svoje ceremonije su postavili kamen temeljac sa porukom kako bi obeležili početak izgradnje zdanja. Nakon ceremonije vratili su se u tavernu gde su rešili da proslave ovaj događaj. Proslava se pretvorila u pijanku tako da niko nije stigao da zabeleži gde se kamen tačno nalazi.

Predsednik Truman je probao da pokuša da ga pronađe tekom rekonstrukcije Bele kuće, ali kamen niko nije video od njegovog postavljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: