„Hičkok je bio pravi psiho”

Zvezda filma „Ptice”, Tipi Hedren, otkriva da je čuveni reditelj bio seksualni predator koji je pokušao da je uništi.

Život

Izvor: B92

Petak, 21.12.2012.

15:53

Default images

Alfred Hičkok je bio sadistički seksualni grabljivac koji je svoju 40-godišnju karijeru posvetio pretvaranju ledeno hladnih plavuša u zvezde.

Postajao je opsednut njima, zaljubljivao se beznadežno i, koristeći svoju moćnu poziciju u Holivudu, pokušavao da ih odvede u krevet preko kauča za kastinge.

I bez obzira da li bi uspeo ili ne, Hičkok ih je nemilosrdno maltretirao. Među njima su bile Džoan Fontejn, Kim Novak, Dženet Li i - njegova najveća opsesija od svih - Grejs Keli, kasnija princeza od Monaka.

Međutim, kada je „iskopao” Tipi Hedren iz senke i stavio je pred svetlost reflektora, nakon što ju je pirmetio u jednoj TV reklami, Hičkok je našao sebi ravnog.
U zamenu za ugovor od 5.000 dolara nedeljno, ovoj plavuši - bez prethodnog glumačkog iskustva - ponuđene su dve glavne uloge u njegovim filmovima „Ptice” i „Marni”.

Njihov odnos brzo je prerastao fazu učenica-mentor i postao prepun ljubavi i mržnje. On ju je voleo do opsesije. Ona ga je mrzela zbog nepristojnih seksualnih nabacivanja, koja je uvek odbijala. On je bio toliko odlučan da je kontroliše da joj je na kraju uništio karijeru.

Njihova priča preneta je na TV film „The Girl”, u produkciji Bi-Bi-Sija, sa Sijenom Miler u ulozi Tipi i Tobijem Džounsom kao Hičkokom.
Scena iz filma 'The Girl'
Tek danas, 50 godina kasnije, izašlo je na videlo seksualno uznemiravanje koje je Tipi (82) morala da trpi. Imajte na umu da to bila drugačija vremena i Holivud je bio sasvim drugačije mesto.

„Naravno seksualno uznemiravanje se i dalje dešava, ali ima mnogo više bezbednosnih sistema kojima to možete da sprečite, mnogo je veća svest o tome i ljudi su upoznati sa svim opasnostima”, kaže Hedrenova.

„U moje vreme kauč za kastinge je bio redovno iskorišćavan. Zapravo se podrazumevalo da će glumica da uradi izvesne stvari kako bi dobila određene uloge i niko se nije čudio.

Hičkok mi je veoma jasno stavio do znanja šta se od mene očekuje, ali i ja sam bila vrlo izričita u tome da nisam zainteresovana.

Ono što mi je Hičkok uradio je bilo veoma uznemirujuće, ali sve moje žalbe su bile uzaludne. Obratila sam se i njegovoj sekretraici, Pegi Robertson i ona nije ništa učilinila po tom pitanju, osim što se svim silama trudila da me smiri ne bih li nastavila sa snimanjem.

Niko ne poriče da je Hičkok bio briljantan filmski stvaralac i ja sam uživala radeći sa njim, pre nego što sam shvatila da je skoro opsednut mnome.

Zurio bi u mene čak i sa drugog kraja prostorije, dok je navodno razgovarao sa drugim ljudima”.
Beta/AP
Na vrhuncu ovog uznemiravanja, ona je naletela na Hičkokovu suprugu Almu, crvenokosu koja se nije uklapala u rediteljev seksualni stereotip. Naime, Hičkok se žalio da je njegov brak bez seksa.

„Alma je vrlo dobro znala šta se dešava. Rekla sam joj ‘Dovoljna je samo jedna Vaša reč da bi se ovo prekinulo’ a ona je samo odšetala, bezizražajnog pogleda.

Osetila sam se bespomoćnom i u zamci. Hičkok je potpisao ugovor sa mnom i pre nego što sam ga upoznala i vezao me je još jednim ugovorom, posle snimanja ‘Marni’, kako bi me sprečio da radim sa bilo kim drugim, iako me ni sam više nije angažovao u svojim filmovima.

Uništio mi je karijeru. Razni producenti su zvali - znam da je i Fransoa Trifo bio među zainteresovanima - ali Hičkok bi im jednostavno rekao da ja nisam dostupna. Bila sam očajna”.
Scena iz filma 'The Girl'
Tipi zna da ovom ispovešću neće umanjiti imidž čoveka koji je doneo radost milionima ne samo filmovima „Marni” i „Ptice” već i drugim klaiscima - „Psiho”, „Sever-severozapad” i „Vrtoglavica”.

„Ovo je istinita i tačna priča koja je morala jednom da se ispriča”, kaže Hedrenova. Prvi put je otkrila Hičkokovu mračnu stranu u knjizi Donalda Spota iz 1983. i pristala je da bude savetnica na snimanju filma „The Girl”. Međutim, ona ističe da ovo nije nikakav gest osvete.

„Ni najmanje se ne osećam osvetoljubivo. Uradila sam ovo u ime svih žena koje su se možda našle u sličoj situaciji kao ja, koje misle da su bespomoćne i pod kontrolom dominantnog muškarca koji želi da ih iskoristi.

Želim da one pogledaju film ‘The Girl’ i da smognu hraborsti i snage da kažu ‘Neću da radim sve što mi kažeš, čak iako si mi šef. Nemaš pravo da zahtevaš od mene takve stvari'.

Nadam se da će ‘The Girl’ biti inspirativan film u tom smislu”. Tipi ističe da Hičok nije uništio njen privatan život, a dokaz za to je činjenica da je mogla da ostvari „normalne” lične odnose sa muškarcima.

Kada se 1961. razvela od priducenta Pitera Grifita (sa kojim ima kćer Melani), provela je 18 godina u braku sa svojim tradašnjim agentom Noelom maršalom a onda i 1’ godina sa biznismenom Lusiom Barenečeom.

Danas živi u utočištu za životinje The Shambala Presrev u kaliforniji, okružena sa 50 divljih mačaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: