Zašto je Bouvi okrenuo leđa slavi?

Posle dugo vremena, paparaci su krajem oktobra uhvatili Dejvida Bouvija na ulicama Njujorka, skoro neprepoznatljivog među svojim sugrađanima. Poslednji put britanski muzičar je nastupio pre 6 godina a novu pesmu nije napisao od 2003. Odbio je da se pojavi na zatvaranju OI u Londonu i da učestvuje u postavljanju izložbe posvećene njegovom liku i delu u Muzeju Viktorije i Alberta. Zašto je Zigi Stardast okrenuo leđa slavi?

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2012.

08:59

Default images

Jednog ranog oktobarskog popodneva u umetničkom delu Menhetna mršav muškarac je šetao trotoarom, smirene pojave u haotičnom okruženju. Sa beretkom i naočarima, u sivoj dukserici sa kapuljačom, noseći ručak u papirnoj kesi, ostao je neupadljiv među prolaznicima. To je anonimnst u kojoj Dejvid Bouvi danas uživa.

Muzičar nije nastupao već šest godina, a novu pesmu navodno nije napisao još od 2003. Najviše iznenađujuća činjenica da je, prema priznanju njegove supruge Iman, Bouvi napustio svoje umetničko ime i vratio se krštenom - običnom Dejvidu Džounsu.

Sve povučeniji i podložniji strahu od letenja koji je pojačan nakon 11. septembra, pevač rođen u Londonu sada retko napušta Veliku Jabuku.

Dane provodi u kraju oko stana vrednog 4 miliona funti u trendi SoHo četvrti, u kome ima i „sobu za paniku” gde može da se sakrije u slučaju opasnosti.

Vreme mu prolazi u slikanju, crtanju i čitanju a, osim kada prati 11-godišnju ćerku Aleksandriju-Leksi u obližnju školu, retko izlazi napolje. Ponekad obiđe lokalne galerije u potrazi za umetnošću 20. veka ili pretraži police knjižare McNally Jackson u komšiluku.

Prošlog meseca, u retkom obraćanju javnosti, preko Facebooka je demantovao umešanost u retrospektivnu izložbu njegovih kostima i ličnih predmeta koja će biti održana u Muzeju Viktorije i Alberta od 23. marta do 28. jula 2013.
Kostim sa turneje Aladdin Sane (Design by Kansai Yamamoto; Photograph by Masayoshi Sukita, © Sukita / The David Bowie Archive 2012)
„Ja nisam ko-kustos najavljene Izložbe o Dejvidu Bouviju niti sam učestvovao u bilo kakvim odlukama vezanim za njeno postavljanje”, objasnio je Bouvi. Organizatori izložbe priznali su da nisu imali nikakvog kontakta sa muzičarem.

Zato ne čudi što njegovi najbliži saradnici sada otvoreno pričaju da se Bouvi zauvek povukao iz muzičkog sveta koji ga i dalje smatra jednim od svojih najvećih i najoriginalnijih izdanaka.

Kada je Bouvi u januaru napunio 65 godina, mnoge kolege su se priključile online forumu na kome su ga preklinjali da se vrati na scenu. Tišina sa Bouvijeve strane bila je zaglušujuća.

Blog koji je nekada vodio na svom sajtu nije ažuriran od 2006. Bio je upadljivo odsutan i sa svečanog otkrivanja spomen-ploče otkrivene u Lonodnu u čast Zigija Stardasta, njegovog muzičkog alter-ega, marta 2012. Njom je obeleženo 40 godina od kada je Bouvi pozirao ispred Ulice Hedon 23 u Mejferu za omot svog konceptualnog albuma The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars.

Od kada je imao operaciju na srcu 2004. Bouvi se tek sporadično pojavljivao na koncertima i u studijima.
Sa turneje Station To Station (© John Robert Rowlands)

2004. je snimio duet verziju svoje pesme „Changes” iz 1972. sa Baterflaj Baučer za animirani film „Šrek 2” (2004), a sledeće godine numeru „(She Can) Do That” za film „Stealth” .

Osmog septembra 2005. pojavio se na Fashion Rocks sa Arcade Fire, a kasnije iste nedlje sa njima je nastupio i na CMJ Music Marathon-u.

Pevao je prateće vokale na pesmi „Province” benda TV ond the Radio i snimio reklamu sa Snup Dogom za XM Satellite Radio. Sa Lu Ridom je gostovao na albumu „No Balance Palace” danskih alternativnih rokera Kashmir.

Iako je aprila 2006. izjavio da će napraviti pauzu od godinu dana, bio je gost iznenađenja na koncertu Dejvida Gilmora 29. maja u Londonu a u novemrbu iste godine nastupao je sa Ališom Kiz u Njujorku na Black Ball-u, dobrotvornom događaju u organizaciji Keep a Child Alive.

To je poslednji put da smo ga videli na sceni.

Gostovao je na albumu Skarlet Johanson „Anywhere I Lay My Head” 2008. sa obradama Toma Vejtsa.

„Iako mi srce kaže da će se Dejvid vratiti, glava poručuje da neće i mislim da ga više nećemo gledati na turnejama”, kaže Pol Trinka, Bouvijev biograf. „Nijedan muzičar sa kojim je Dejvid nekad radio ne održava kontakt sa njim. On misli da je ostavio svoj trag i to mu je dovoljno”.

I drugi Bouvijevi poštovaoci se slažu sa ovim. Njegov dugogodišnji promoter Džon Gidings uveren je da se Bouvi neće vratiti na scenu. Muzičar koji je poslednji album Reality objavio pre devet godina, izgleda da je sasvim srećan da vreme koje je pred njim provede u samonametnutoj izlolaciji.

Dejvid Bakli, autor velike biografije o Bouviju, takođe ne veruje u muzičarev povratak na scenu. „Interesovanje publike za novu svetsku turneju bilo bi ogromno, ali možda on oseća da je već sve rekao. Propustio je mnogo od Zouvijevog života i želi da provede što je moguće više vremena sa Leksi”.

Beta
Njegov odlazak u azil u velikoj meri je posledica srčanog udara koji je doživeo na poslednjoj turneji 2004. u Nemačkoj kada je podvrgnut angioplastici. Ostatak turneje je otkazan, kao i sledeća planirana za 2007.

Do tog susreta sa smrću Bouvi je bio strastven pušač i nijednog vikenda nije preskakao kompletan engleski doručak (sa jajima, kobasicama i slaninom). Danas mu Iman, sa kojom je u braku 20 godina, svake nedelje sprema bezmasni branč - omlet od belanaca sa šitake pečurkama i barenom šparglom.

Kako je rekla svojim sledbenicima na Twitteru početkom godine, ona je njegov omiljeni krompir-pire zamenila zdravijim izmiksanim karfiolom i kiselim mlekom bez masti.

Iman često piše o idiličnom prodičnom životu na Menhetnu i na imanju u Ketskil planinama u državi Njujork. Dok ona kuva, Dejvid svira na klavijaturi i bunbnjevima sa Leksi, pomaže ćerki sa domaćim zadacima i tera je da čita barem dva sata svako veče. Neki psihijatar bi svašta rekao o ovom svestranom pristupu očinstvu kad se uzme u obzir koliko je haotičan otac Bouvi bio svom drugom, starijem detetu, sinu Zouiju iz prvog (burnog) braka sa Endži Barnet.

Endži je često bila opsednuta ljubomorom zbog njegovih neverstava tokom „otvorenog braka”. Razveli su se 1980, a pevač je dobio starateljstvo nad Zouvijem. Kako je postao ponovo samac, Bouvi se postepeno pretvarao u skelet - narkomana koji je dane provodio samo na kokainu i mleku.

Sve paranoičniji zbog ovisnosti, počeo je da putuje po svetu - od Japana do Australije i Nemačke - ne bi li pobegao od demona, često vodeći sa sobom sina. Početkom osamdesetih otišao je na rehabilitaciju u Švajcarsku.

Ali tek kada ga je frizer upoznao sa Iman (koja je tada imala dva braka iza sebe), konačno se skrasio. Venčali su se u Švajcarskoj aprila 1992. i kasnije preselili u Njujork odakle 57-godišnja Iman vodi uspešnu kozmetičku kompaniju koja godišnje obrne preko 15 miliona funti.

„Ja nisam udata za Dejvida Bouvija - udata sam za Dejvida Džounsa”, kazala je nedavno. „To su dve sasvim različite osobe”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: