Grejs Keli: neprevaziđena boginja stila

Rođena je kao obična građanka, postala je holivudska zvezda, umrla je kao princeza a danas nastavlja da živi kao ikona.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

14:53

Default images

Čak i 30 godina posle prerane smrti Grejs Keli, slike filadelfijske lepotice i dalje su definicija glamura i „elegantnog seksepila", kako ju je Alfred Hičkok opisao.

Oni koji joj se dive smatraju je otelovljenjem kraljice u svakom smislu - bila je talentovana glumica, elegantna vladarka Monaka ali i odana prijateljica, brižna majka i dama od stila.
Grejs je rođena u imućnoj irsko-nemačkoj porodici u Filadelfiji 12. novembra 1929. i veoma brzo je postala zvezda u Holivudu, zahvaljujući Hičkokovom „Prozoru u dvorište” i mjuziklu „Visoko društvo”.

„Oskara” za najbolju glumicu osvojila je 1954. za „Provincijalku”.

Tokom šestogodišnje karijetre snimila je 11 filmova a onda je njen život doživeo dramatični zaokret.
Na Kanskom festivalu 1955. Grejs je upoznala princa Ranijea III od Monaka. Nakon romantičnih pisama razmenjivanih u tajnosti, on ju je zaprosio krajem te godine. Veridba je objavljena 5. januara 1956.

„Plemstvo nam ne znači ništa. Nadam se da nećete trčati naokolo za suknjama, kao što to neki prinčevi rade, jer ćete izgubiti vraški dobru devojku”, poručio je Grejsin otac princu.

I tako se Kelijeva povukla iz sveta filma sa svega 26 godina i započela novu fazu u svom bajkovitom životu.

Nakon pompeznog venčanja nova monarhinja je davala sve od sebe da se prilagodi novom životu. Otkrila je da je život princeze daleko od života glumice. Ipak, uspevala je da unese svoj živahan stav u stare dvorske običaje, ukinuvši zakon po kome sve njene sluškinje treba da nose pokrivenu glavu ili da svi u njenoj službi treba da budu ženskog roda.

Uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočavala u braku, princeza je uvek bila zaljubljena u svog princa. „On je beskrajno dobar i sladak... želi porodicu punu ljubavi, kao i ja. Ima odličan smisao za humor, uz njega se stalno kikoćem i dobra je osoba. I veoma je zgodan. Volim ga”, opisivala je Grejs svog supruga.

Rodila mu je troje dece - Karolinu, Alberta II i Stefani.
Stefani, Šarlin (Albertova supruga), Albert i Karolina od Monaka
Poginula je 14. septembra 1982, dok je vozila uz vijugav i strm put tik iznad kneževine sa kćerkom Stefani u kolima. I dalje se nagađa šta se tačno dogodilo toga dana. U prvim izveštajima pisalo je da je u toku vožnje doživela moždani udar, premda se neki i dalje pitaju kako se „rover P6” koji je vozila survao 13 metara niz liticu. Pričalo se i da se princeza Stefani u tom trenutku svađala sa majkom, čak i da je ona bila za volanom.



Bila je to ista krivina snimljena na filmu „Drž’te lopova” u kome je Grejs igrala sa Kerijem Grantom. U toj sceni ona ga pita, „Da li si ikada video divnije mesto na svetu?”

Gijom Roz, direktor Turističke organizacije Monaka, kaže da je filmski klasik „najbolja reklama koju smo ikada imali”.
Čak i danas princezino zaveštanje je opipljivo u ovoj meidteranskoj državici. „Princeza je uglancala Monakov imidž od trenutka kad je stigla”, kaže Luiset Levi-Susan Acoaljo koja je 19 godina bila Grejsina sekretarica.

„Ona je pripadala nekom drugom svetu. Ljudi su je opisivali kao rezervisanu i hladnu, ali bila je puna entuzijazma i veoma radoznala o životu koji je otkrivala”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: