Domar Vili se izjasnio oko otcepljenja Škotske

Nedavno je Homer prihvatio ledeni izazov i polio se kantom ledene vode, a sada se i domar Vili iz Simpsonovih izjasnio oko pitanja škotskog referenduma o nezavisnosti - "da li Škotska treba da bude nezavisna zemlja?".

Život

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2014.

19:00

Default images

Čini se da su pisci popularne animirane serije odlučili da se pozabave pitanjem, na koje će ovaj četvrtak u Škotskoj, svoj odgovor dati preko četiri miliona ljudi.

U jeku kampanje uoči referenduma o nezavinosti Škotske, slavne Škoti podelili su se u dva suprotstavljena tabora, npr. na stranu pristalica otcepljenja stao je glumac Šon Koneri, dok se autorka romana o Hariju Poteru Džoan K. Rouling opredelila za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Koneri, koji se proslavio ulogom Džemsa Bonda, odavno se izjašnjava kao škotski nacionalista, a početkom godine podržao je nezavisnost i "suštinsku demokratsku ideju da je narod Škotske najbolji čuvar sopstvene budućnosti". S druge strane, Roulingova je poručila da bi nezavisnost bila "istorijski velika greška" i donirala je milion funti kampanji za ostanak u uniji, preneo je AP.

Koneri i Rouling su među brojnim čuvenim Škotima koji su se javno izjasnili o nezavisnosti, mada stručnjaci smatraju da uticaj javnih ličnosti ipak neće biti presudan za ishod referenduma 18. septembra.

Među pristalicama samostalnosti Škotske su i glumac Džerald Batler, članovi grupe Franc Ferdinand i autor romana "Trejnspoting" Irvin Velš, koji je u šali rekao da je Unija "način da se Škoti spreče da vladaju svetom".

Saznajte šta misle slavni Škoti o nezavisnosti

A što se reakcije domara Vilija tiče, on je dao krajnje predvidljiv odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: