Ovih 7 navika mogu da vam promene život

Da možete da odaberete jednu, dve (ili sedam) navika koje će vam promeniti život – koje bi bile? To nije lako pitanje, puno je promena kroz koji smo svi prošli. Neki su prestali da puše, neki su počeli da vežbaju. Sve su se te odluke činile važnima. I bile su. Put do srećnijeg života je popločan naizgled malim stvarima.

Život

Izvor: Index.hr

Utorak, 21.01.2014.

08:50

Default images

Dajte sebi izazov da u 30 dana usvojite samo jednu naviku. Napišite je na papir zajedno sa svojom motivacijom, preprekama i strategijama kako ih zaobići.

Potpuno se posvetite, i obznanite to svima. Objavljujte svoj napredak. Imajte potporu okoline - u stvarnom životu ili na socijalnim mrežama. Nagradite se svaki put kad napravite napredak. Ako ne uspete, shvatite gde ste pogrešili, napravite novi plan i počnite ponovno.

Evo sedam priedloga blogera Lea Babauta:

1. Razvijte pozitivno razmišljanje

Ova navika je na vrhu liste jer je ključna i pomoći će vam da formirate sve ostale navike. Naravno, pozitivno razmišljanje bez akcije neće dovesti do rezultata, ali će Vas svakako motivisati da budete ustrajni. Za početak postanite svesni trenutaka kada imate negativne misli. Kad ih postanete svesni, lako ćete ih zaustaviti.

2. Vežbajte

Da, vežbanje je zdravo. Svi to znamo. Međutim, zašto će Vam promeniti život? Osećaćete se bolje u svojoj koži i imaćete više samopouzdanja što je ključno da bi uspeli na svim drugim poljima. Izbacićete stres što će vam dati više vremena za razmišljanje. Takođe pomaže kod kreativnosti. Mnoge ideje dolaze upravo u trenucima fizičkog napora.

3. Jedna po jedna stvar

Dakle potpuno suprotno od "multitaskinga". Bićete efikasniji u svom zadatku i obaviti ga kako treba. Bićete pod manjim stresom i srećniji tokom dana.

4. Fokusirajte se na cilj

Kada se fokusirate na samo jedan zadatak postajete efikasniji i zato se fokusirajte se na konačni cilj. Iako se čini jako teško, fokusiranje na jedan cilj je najmoćniji način da ga ostvarite. Kada pokušavate da ostvarite više ciljeva odjednom, energija i fokus su razbacani na sve strane i bićete manje efikasni.

5. Eliminišite sve što nije bitno

Za početak identifikujte stvari koje su vam najvažnije u životu i onda eliminišite sve ostalo. Ova taktika vredi za sve aspekte života – radu na projektima, komunikaciji preko e-maila ili životu uopšteno. Promeniće Vam život jer će ga učiniti jednostavnijim.

6. Ljubaznost

Da, ljubaznost je navika. I može se razvijati. Fokusirajte se na to svaki dan mesec dana i videćete duboke promene u životu. Osećaćete se bolje kao osoba. Neka vam cilj postane da učinite nešto nesebično svakog dana. Svaki put kada sretnete nekoga pokušajte da budete ljubazni. Primetićete da ljudi na Vas reaguju drugačije i da Vas bolje tretiraju. Sve što date će Vam se dugoročno vratiti.

7. Dnevna rutina

Zvuči jednostavno, ali kreiranje svakodnevne rutine može napraviti velike promene u Vašem životu. Kako će Vam to promeniti život? Pomoći će Vam da učvrstite produktivne navike koje želite da steknete u svakodnevnom životu. Lakše ćete se fokusirati na ono što je važno umesto da se rešavate stvari u hodu. Nakon produktivnog dana, osećaćete se odlično i s entuzijazmom ćete krenuti u novi.

Foto: Image courtesy of arztsamui / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: