Muško-ženska prijateljstva ipak ne postoje

Najnovija istraživanja pokazala su da su svi oni koji su tvrdili da muško-ženska prijateljstva ne postoje bili - u pravu.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2012.

12:24

Default images

Istraživači su otkrili da muška prijateljstva sa suprotnim polom pokreću seksualnu privlačnost, bez obzira na to da li se radi o samcima ili ne. Žene međutim, pokazuju veću sklonost tome da svoja prijateljstva s muškarcima shvataju kao platonska i kod kojih bi veza prouzrokovala nevolje, piše Daily Mail.

Naučnici kažu da je rečenica “muškarci i žene ne mogu biti prijatelji jer se seks uvek nađe na njihovom putu” koju je Bili Kristal rekao Meg Rajan u filmu “Kada je Hari sreo Seli” potpuno tačna.

Dodali su i da je uticaj rada, hobija i studiranja doveo do toga da prijateljstva između muškaraca i žena dosegnu vrhunac, ali da naši instinkti parenja, koji su se razvili tokom stotina hiljada godina, mogu biti prepreka odnosu.

U istraživanju, 88 mladih parova muških i ženskih prijatelja zamoljeni su da u poverljivom upitniku ocene svoju sklonost prema svom prijatelju, odnosno prijateljici.

Rezultati su bili i više nego zanimljivi. Naime, muškarci su, bilo da su sami ili već imaju partnera, odgovorili kako su ih privlače njihove prijateljice i kako žele s njima da izađu. Isto tako, većina njih pretpostavlja da su njihove prijateljice više zainteresovane za njih nego što su one zapravo bile.

Same i zauzete žene pokazale su istu količinu privlačnosti prema svojim prijateljima, ali zauzete žene žele da se između njih i prijatelja nešto dogodi samo ako im veza propadne. Isto tako, manje su im bili privlačni muškarci koji su zauzeti.

Učesnici upitnika su kazali da su izvukli i neku korist iz prijateljstva sa suprotnim polom, a to su najčešće bili dobri saveti i jačanje poverenja među njima.

Autori studije sa Univerziteta u Viskonsinu istakli su kako su filmovi i televizijske serije ljudima usadile ideju da prijatelji mogu lako postati “prijatelji s povlasticama”, odnosno prijatelji koji imaju seksualne odnose jedni s drugima.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: