Sunčeva oluja zamalo nas je vratila u 18. vek

Sunčeva oluja, koja je 2012. zamalo pogodila Zemlju, bila je najmoćnija u poslednjih 150 godina, a da nas nije promašila, savremenu bi civilizaciju vratila u 18. vek, objavili su NASA-ini naučnici.

Život

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

12:08

Default images

“Da se kojim slučajem erupcija na Suncu dogodila samo nedelju dana ranije, Zemlja bi se našla neposredno na udaru paljbe”, rekao je Danijel Bejker, profesor atmosferske i svemirske fizike na Univerzitetu Kolorado. Naime Sunce se u ključnih nedelju dana okrenulo dovoljno da visokoenergetske čestice promaše našu planetu.

“Na sreću, umesto u Zemlju, olujni solarni oblak udario je u letelicu STEREO-A, posmatračnicu koja je gotovo savršeno opremljena za merenja parametara takvih događaja”, dodao je Baker.

Naučnici su nedavno detaljno analizirali podatke koje je prikupila sonda i zaključili da bi efekat oluje bio sličan najsnažnijoj koja je dosada zabeležena – tzv. Karingtonovom događaju tokom kojeg su početkom septembra 1859. otkazali telegrafski sistemi širom Evrope i SAD-a, neki telegrafisti doživeli su udare struje, a polarna svetlost se videla sve do Kube i Havaja.

Efekti bi bili čak dvostruko snažniji od onih koje je 1989. izazvala solarna oluja koja je srušila sistem dopremanja električne energije u Kvebeku.

“Nakon novih istraživanja uveren sam da su Zemlja i njeni stanovnici imali veliku sreću što se erupcija 2012. dogodila kada se dogodila”, rekao je Baker.

Fizičar Pit Rajli upozorava da se, na temelju analiza podataka o solarnim olujama u poslednjih 50 godina, može izračunati kako verovatnost da nas u sledećih 10 godina pogodi neka slične snage iznosi visokih 12 posto.

“To je zabrinjavajuća brojka”, ističe Rajli.

Prema računu stručnjaka iz Nacionalne akademije nauka (National Academy of Sciences), privredne štete oluje, da nas nije promašila, bile bi veće od dva biliona dolara, a za popravke bi trebalo nekoliko godina.

Izvor: tportal.hr
Foto: NASA Goddard Photo and Video / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: