Najveći laser na svetu fuzijom stvorio mini-zvezdu?

Posle višegodišnjih uzaludnih pokušaja, naučnici su najzad ostvarili (makar nakatko) uspeh u pokušaju da fuzijom stvore energiju koja pokreće sunce.

Život

Izvor: Izvor: Newser

Četvrtak, 13.02.2014.

10:32

Default images

Istraživači iz nacionalne laboratorije Lorens Livermor u SAD kažu da su usmeravanjem najmoćnjeg lasera na svetu, vrednog 5 milijardi dolara, na "metu" veličine zrna bibera uspeli da oslobode veliku količinu energije fuzionom reakcijom - "malu hidrogensku bombu" - i da su tako stvorili minijaturnu zvezdu na delić sekunde, piše ugledni "Vol strit džornal" Wall Street Journal. Ovaj uspeh, koji je došao posle serije neuspešnih eksperimenata godinama unazad, ostvaren je još prošle jeseni, ali je naučni svet obavešten tek ove nedelje u radu objavljenom u magazinu Nature.

"Pvi put u istoriji uspeli smo da dobijemo više energije od samog goriva koje je upotrebljeno", rekli su istraživači u kalifornijskoj laboratoriji, iako naglašavaju da će do mogućnosti da se energija od fuzije stvori i korisno iskoristi proći još mnogo vremena, prenosi NPR.

Krajnji cilj je da se ostvari "paljenje" – fuziona reakcija koja se sama održava i koja bi mogla da svetu obezbedi čist i gotovo neiscrpan izvor energije.

Jedan od profesora astrofizike na Prinstonu, Robert Džej Goldston, poredi proces sa paljenjem šibice i zatim potpaljivanjem vatre: "Vrlo su blizu da zapale šibicu",. rekao je on za "Njujork tajms" New York Times. "To je veliki korak."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: