Posle 24 godine otvara se NTP "Zvezdara"

Nakon 24 godine od početka izgradnje Naučno-tehnološki park "Zvezdara" treba da bude otvoren tokom jeseni i taj kompleks površine oko 14.000 kvadrata, biće namenjen kompanijama, inkubatorima fokusiranim na prioritetne tehnološke projekte i rešenja koja ekonomski mogu da oporave ovu zemlju.

Život

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.08.2013.

14:03

Default images

Izgradnja parka na obodu Zvezdarske šume sa pet modularnih objekata, zajedničkim ulaznim holom, veznim objektima i pasarelama, počela je 1989. godine, vrlo brzo je stala i nakon duže pauze nastavljena 2011. godine iz kredita Evropske investicione banke od oko 17 miliona evra.

Upotrebna dozvola izdata je u maju, a prema rečima pomoćnika ministra prosvete Radomira Žikića trenutno se čekaju dozvole protivpožarne policije.

Objekat je, prema Žikićevim rečima, namenjen mikro preduzećima u inkubatoru, koja će prve tri godine od osnivanja po povoljnim uslovima moći da koriste usluge parka, koji je zamišljen kao "open-space" kancelarijski prostor.
Foto: Tanjug/Tanja Valiè
Žikić je u izjavi Tanjugu najavio i otvaranje posebne kancelarije za patente.

"Ono na čemu posebno radimo je uvođenje kancelarije za patente, koja će pomoći našim mladim naučnicima da se bolje pozicioniraju na svetskom tržištu patenata", rekao je Žikić, zadužen za evropske integracije i razvojne i istraživačke progame i projekte u obrazovanju i nauci.

Drugi segment rada u parku biće više okrenut iskusnim visokotehnološkim kompanijama iz inostranstva koje bi ovde uložile sredstva i zaposlile naše naučnike, rekao je pomoćnik ministra i naveo da će parkom upravljati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz tehničku podršku Jedinice za upravljanje projektima.
Foto: Tanjug/Tanja Valiè
Govoreći o neophodnosti "sprege" nauke i privrede, Žikić ističe da su u Ministarstvu svesni da za sada nedostaje transfer znanja u privredu i da je to nešto na čemu će se više raditi u narednom periodu.

"Mi sigurno posedujemo dobar naučni potencijal, što je pokazao i najnoviji skok Univerziteta u Beogradu na šangajskoj listi, na kojoj se između ostalog vrednuje kvalitet naučnika", smatra on i podseća da trenutno oko 12.000 istraživača radi u Srbiji.

Prema broju stanovnika to je malo i po merilama i standardima EU taj broj treba povećati za oko 50 do 70 odsto.
Foto: Tanjug/Tanja Valiè
Žikić posebno ukazuje i na uspeh naše nauke u Evropi, gde su, kako kaže, naučnici iz Srbije postigli značajne rezultate.

Tako smo u Sedmom Okvirnom Programu (FP7) kojim se finansiraju naučno-istraživački projekti na nivou cele Evrope, dobili više od 220 grantova za istraživačke projekte koji se odvijaju u Srbiji.

Naši naučnici su deo evropskog tima, nijedan taj projekat nije usamljen, svi sarađuju sa svojim evropskim kolegama, to znači da mi kao naučnici sigurno posedujemo kvalitetnu bazu, rekao je on i naveo da su naučnici iz Srbije povukli oko 48 miliona evra tokom prethodnih šest godina, a država je, da bi učestvovala na tim projektima, platila 11 miliona evra, što je pre svega ekonomski uspeh.
Foto: Tanjug/Tanja Valiè
Žikić je najavio da će se Ministarstvo ove jeseni obratiti celokupnoj javnosti, industriji, privredi, drugim ministarstvima i akademijama da izađu sa predlozima šta je najvažnije za tehnološki razvoj, kako bi se naši naučnici fokusirali na te prioritete.

"Očekujem da 2015. godine krenemo sa novim tipovima pojekata koji direktno treba da isporuče usluge ili proizvode koji će ekonomski podići našu zemlju", rekao je pomoćnik ministra i najavio da će na taj način Ministarstvo mnogo više učestvovati u ekonomskom oporavku zemlje.

Komentarišući pojedine izjave u medijima da je NTP "Zvezdara" samo "još jedan megalomanski projekat" koji bi poput nekih drugih mogao da propadne, Žikić ističe da to ne smemo dozvoliti.
Foto: Tanjug/Tanja Valiè
"Otpora uvek ima, postoje lični interesi i strah od novina, ali to je put koji se zna i mora se proći", rekao je pomoćnik ministra ističući da je ideja NTP-a da se po dobrim ekonomskim uslovima omogući mladim kompanijama da startuju, međutm, one neće tu moći da ostanu doveka.

Do sada je bilo pravilo kada se jednom uđe na budžet Ministarstva očekuje se da tu ostanete zauvek. Sada će biti rok dve, tri godine da kompanije u inkubatorima pod povlašćenim uslovima počnu da rade, posle toga ili privređuju ili ne. Moramo da se suočimo sa realnošću, ako nešto ne ide, moraju se potraziti nove ideje i rešenja, i krenuti u nove izazove, naveo je Žikić.

"Pokazaće se vrlo brzo da će nauka ponuditi rešenja koja mogu da pomognu u ekonomskom oporavku Srbije", zaključio je on i podsetio da je za prethodnih desetak godina kroz nacionalne investicione programe u naučnu opremu uloženo više od 20 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: