Otkriće: Grobnica antičke civilizacije Vari

Južnoamerički arheolozi otkrili su prvu netaknutu grobnicu antičke i misteriozne civilizacije Vari. U grobnici su pronađena mumifikovana tela tri carice, zajedno sa zlatom i ljudskim žrtvama.

Život

Izvor: klix.ba

Petak, 28.06.2013.

19:30

Default images

Hram mrtvih, star 1.200 godina, pronađen je na lokaciji udaljenoj četiri sata vožnje od peruanske prestonice Lime.

Grobnica je pravi izvor informacija o misterioznom carstvu Vari, koje je vladalo Andima mnogo pre Inka.

"Prvi put u istoriji peruanske arheologije otkrili smo carsku grobnicu iz Vari kulture“, rekao je Milos Gerz, glavni arheolog udruženog poljsko-peruanskog tima. Istraživači kažu da će im otkriće pomoći da uklope činjenice o životu u Andima vekovima pre nastanka carstva Inka, o kome su detaljno pisali španski osvajači.

Mauzolej je otkriven pre nekoliko mjeseci u obalnom nalazištu piramida, a u njemu je pronađeno 1.300 komada zlata, keramike i 63 kostura.

Istraživači navode kako su tela pronađenih u grobnici većinom bile mumifikovane žene koje su sedele uspravno, što ukazuje na carsko poreklo i da su Vari žene imale mnogo veću moć nego što se ranije smatralo.

Vari su u Peru došli sa južnih visoravni i upravljali su velikim delom zemlje od 500. do 1000. godine ove ere.

"Žene su sahranjivane sa fino izrađenim minđušama od plemenitih metala za koje se ranije smatralo da su ih nosili samo muškarci", kaže arheološkinja Patricija Przad.

Među ostalim pronađenim eksponatima nalaze se zlatne alatke za tkanje, ritualni noževi i sekire, pehari i različita dekorativna keramika...

Istoričari smatraju da su Vari prvi narod koji je udružio različita plemena u sofisticiranu mrežu preko Anda.

Ostali skeleti nisu umotani u tekstil i smatra se da su bili ljudske žrtve za mumifikovanu elitu. Radi se o ljudima koji su u grob ubačeni pre nego što je zapečaćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: