"Nacionalna geografija" slavi 125. rođendan

Društvo "Nacionalna geografija", naučnoobrazovna organizacija prepoznatljiva po vrhunskim reportažama, fotografijama, mapama i podršci istraživanjima i očuvanju planete, proslaviće u nedelju, 13. januara, 125 godina postojanja.

Život

Izvor: B92

Petak, 11.01.2013.

16:30

Default images

Društvo će svoj rođendan obeležiti time što će omogućiti uživo kontakt putem Interneta sa istraživačima "Nacionalne geografije" Džejn Gudol, Robertom Balardom i Džejmsom Kameronom, što je planirano za nedelju u 19 sati po srpskoj vremenskoj zoni.

Razgovor sa istraživačima moći će da se prati preko Gugl plus stranice "Nacionalne geografije" ili na blogu te organizacije (http://newswatch.nationalgeographic.com/2013/01/03/hangout-with-janegoodall-james-cameron-and-robert-ballard/).

Predviđeno je i da istraživači tokom prenosa odgovore i na pojedina pitanja koja mogu da im budu postavljena na Jutjub kanalu sa naznakom "#NatGeo125", preko Gugl plus ili Tvitera sa naznakom "#NatGeo125" ili komentarom na blogu te organizacije.

Kako je istakao urednik "Nacionalne geografije" za Srbiju Igor Ril, časopis "Nacionalna geografija", kao zvanično glasilo Društva, pridružiće se proslavi godišnjice nizom akcija i događaja, kako u svetu tako i u Srbiji.

"U skladu s našom misijom okosnice tih događaja biće nova saznanja, životna sredina, fotografija... i sve ono što će doprineti borbi protiv neznanja i predrasuda. Naravno, članovi Društva i čitaoci u Srbiji će o svemu biti obavešteni putem časopisa i naše Internet stranice“, rekao je Ril.

Časopis "Nacionalna geografija", prepoznatljiv po svom žutom okviru, prvi put je izašao u oktobru 1888, a danas izlazi u 34 zemlje širom sveta na 37 jezika, a u Srbiji je prvi broj izašao u novembru 2006.

Društvo "Nacionalna geografija" osnovan je u Vašingtonu 13. januara 1888.

Na inicijativu pravnika i filantropa Gardinera Grina Habarda, 33 muškarca, mahom naučnici, intelektualci i viđeniji stanovnici Vašingtona, okupili su se u klubu "Kosmos" da bi osnovali društvo koje će doprineti produbljivanju i širenju geografskih znanja.

Habard je izabran za prvog predsednika Društva koje je do danas sa više od 10.000 projekata doprinelo boljem poznavanju tla, mora i neba, a na tom mestu ga je nasledio pronalazač Aleksandar Grejem Bel.

Skoro 140 naučnika i istraživača sada rade u 90 zemalja širom sveta na projektima koje podržava "Nacionalna geografija", a kolekcija fotografija Društva sadrži 11,5 miliona fotografija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: