Tamna materija ne postoji?

Tamna materija ne postoji - novi su rezultati istraživanja astronoma Univerziteta u Bonu, koji su svojim otkrićem šokirali naučnu zajednicu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2012.

13:29

Default images

National Geographic navodi da su naučnici otkrili ogromne satelitske galaksije koje kruže oko naše, te da otkriće do kojeg su došli naučnici, ide na štetu teoriji tamne materije.

Prema toj teoriji, tamna materija je poslužila kao neka vrsta konstrukcijske skele za mlade galaksije u ranom stadijumu svemira. Marsel Pavlovski i njegov bonski tim utvrdili su da se satelitske galaksije kreću u pravilnoj ravni u odnosu na našu.

Jedan od ko-autora i vođa studije, Pavel Kroupa, izjavio je da je otkriće u potpunosti u suprotnosti sa teorijom tamne materije.

Pozicija satelitskih galaksija je u suprotnosti sa teorijom: one su poređane pravilno i u ravni, a po modelu teorije tamne materije one bi trebalo da se nalaze nasumično u svim smerovima.

Kroupa je na osnovu toga zaključio da tamna materija ne postoji.

Bonski tim otkriće objašnjava teorijom o sudaru dve galaksije. Oni predlažu model prema kojem se pre 11 miljardi godina naša galaksija sudarila sa drugom, a ostatak iz sudara je pod uticajem gravitacije formirao današnje pratioce.

Model koji predlažu nameće potrebu za redefinisanjem kosmologije, jer do sada je smatrano kako galaksije ne mogu nastati bez prisutstva tamne materije (koja ima ulogu skele).

Očekivano, nisu se svi naučnici saglasili sa implikacijama otkrića.

Sukanija Čakrabarti, američka astrofizičarka sa Atlantskog Univerziteta u Floridi, kaže za Geographic kako su i dosadašnje simulacije nastanka galaksija nepotpune, ali to ne znači da tamna materija nije vidljiva.

One bolje objašnjavaju stvari u krupnijem planu, dok se odnosi među dve galaksije odlikuju mnogobrojnim varijablama, i tu modeli zakazuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: