Žedna Afrika leži na pitkoj vodi

Naučnici tvrde da se ispod izuzetno sušnog afričkog kontinenta nalaze veliki rezervoari podzemnih voda, čiji je ukupan kapacitet sto puta veći od količine vode na površini.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.04.2012.

12:27

Default images

Ovaj tim je sada izradio najdetaljniju mapu kapaciteta i potencijala ovog skrivenog resursa, prenosi BBC.

Širom Afrike više od 300 miliona ljudi nema pristup čistoj pijaćoj vodi. Potreba za vodom će značajno porasti u predstojećim decenijama, usled rasta populacije i potrebe za navodnjavanjem useva.

Sada su stručnjaci "Britanskog geološkog instituta" (BGS) i Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) po prvi put uspeli da izrade analizu čitavog kontinenta u potrazi za podzemnim vodama.

"Najveći rezervoar podzemnih voda nalazi se u severnoj Africi, u velikim sedimentarnim basenima, u Libiji, Alžiru i Čadu," rekla je Helen Bonsor iz BGS, jedan od autora ovog dokumenta.

Zbog velikih klimatskih promena koje su tokom vekova pretvorile Saharu u pustinju, mnogi podzemni rezervoari vode su se poslednji put napunili pre više od 5.000 godina.

Prema rečima istraživača, nove mape pokazuju da mnoge zemlje koje su trenutno ocenjene kao "siromašne vodom" poseduju značajne rezerve podzemnih voda.

Naučnici su, međutim, oprezni u vezi sa najboljim načinom za pristup ovim skrivenim resursima.

"Ne bi trebalo postavljati velike bušotine bez potpunog razumevanja o lokalnom stanju podzemnih voda. Manje bušotine za dostavljanje vode ruralnim područjima bi bile puno uspešnije", rekao je za BBC Alan MekDonald, vođa istraživanja.

Budući da se mnogi rezervoari ne pune zbog manjka padavina, naučnici su zabrinuti da bi veliki rezervoari sa vodom veoma brzo mogli biti iscrpljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: