Kraj Astronomije

Nakon punih šest godina izlaženja, tačno u dan od svog prvog broja, Astronomija, po mnogima najkvalitetniji časopis za popularizaciju astronomije na području bivše Jugoslavije, prestala je da izlazi.

Život

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2009.

12:34

Default images

Do gašenja časopisa je došlo u Međunarodnoj godini astronomije, u godini u kojoj se širom sveta obeležava četiri veka od kada je Galilej počeo da koristi teleskop i od kada je Kepler otkrio prve zakone o kretanju planeta.

Ukupno, izašlo je 37 brojeva Astronomije na oko 2800 strana. U Astronomiji je objavljeno oko hiljadu članaka, više hiljada fotografija, mapa, skica i raznih ilustracija. Objavljeno je nekoliko desetina intervjua i veći broj postera. Za Astronomiju je bar jedan članak napisalo preko 120 autora. Za Astronomiju su pisali učenici, studenti i univerzitetski profesori. Pisali su astronomi, astrofizičari, fizičari, matematičari, lekari, biolozi, geolozi, paleontolouzi itd. sve do filozofa, slikara i književnika.

Astronomija je imala saradnike u mnogim zemljama Evrope, u SAD, Kanadi i Australiji. Svi oni su doprineli zavidnim ocenama koje je Astronomija dobila od čitalaca i od stručne javnosti. Svima njima kao i svojim vernim čitaocima Redakcija Astronomije se zahvaljuje na saradnji i podršci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: