Izgubljen kontakt s Indijskom letelicom

Prethodnog vikenda izgubljen je svaki radio kontakt s Indijskom robotskom letelicom Chandrayaan-1 u Mesečevoj orbiti. Predstavnici ISRO (Indijska agencija za svemirska istraživanja) objavili su kako je svaki kontakt s letelicom izgubljen. Naknadni pokušaji njihovih inženjera da na bilo koji način pokušaju poslati novi set inastrukcija letelici ostao je bez uspeha.

Život

Izvor: B92

Petak, 04.09.2009.

17:26

Default images

Letelica predviđena da u Mesečevoj orbiti funkcioniše dve godine uspela je za skoro godinu dana odraditi praktično cielokupni predviđeni posao. Indijski naučnici zadovoljni su postignutim rezultatima prve Indijske misije ka našem prirodnom satelitu. Od početka svemirske ere, letelice su se kvarile, otkazivale poslušnost, pa to samo po sebi nakon skoro godinu dana rada nije prevelikii gubitak. Ipak očekivalo se kako će Indijski prvenac izdržati još barem mesec-dva dana kako bi zajedno s američkim LRO analizirao materijal nakon «torpedovanja» Meseca koje je planirano za kraj septembra.

Letelica je napravila minerološku kartu Meseca, odradila foto kartografisanje. Zapravo je odrađeno oko 90-95% predviđenog posla. S inžinjerske strane prvienac je ostvario 100% uspeh za Indiju. Lansiranje, putovanje po složenoj putanji do Meseca, zauzimanje tamošnje orbite, korekcije putanje pa prijem-predaja telemetrijskih i naučnih podataka odrađeni su besprekorno. Ovom misijom Indija je ušla u klub zemalja koje su

Prestanak rada zapravo i nije došao iznenada i nenajavljen. Još tokom proteklog meseca pojavili su se problemi s fonkcionisanjem senzora visine i orijentacije iznad Meseca. Poremećaji putanje uzrokovani time odrazili su se i na kvalitet naučnih informacija koje su otada pristizale na Zemlju.

Problem je rešen na način da se letelica orijentisala pomoću zvezda, što je zahtevan posao kako za sistem orijentacije i kontrole orbite tako i za računre na letelici i u svemirskom centru. Smatra se kako je do tehničkog kvara došlo zbog intenzivnog svemirskog zračenja, ali moguće i da je jednostavno došlo do «zamora» materijala. Pre desetak dana iz ISRO je pristigla informacija kako nisu sigurni koliko vremena će još biti u stanju održavati letelicu operativnom.

Sada je misiji došao kraj. Budžet projekta procenjuje se na skromnih 78 miliona dolara. Letelica je na sebi nosila pet indijskih i šest inostranih naučnih uređaja. Električnu energiju instrumenti su dobijali od jednog solarnog panela koji proizvodi 700W/h snage u idealnim uslovima, znatno manje nego prosečno domaćinstvo tokom redovnih dnevnih aktivnosti.

Više: www.astronomija.co.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: