Astronauti potvrdili: Rupa na svemirskoj stanici

Rupa kroz koju je curio vazduh na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) deluje kao ogrebotina dužine dva do tri centimetra, rekao je astronaut Anatolij Ivašin na današnjoj konferenciji za novinare.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.10.2020.

12:27

Astronauti potvrdili: Rupa na svemirskoj stanici
Foto: Depositphotos/Shad.off

"Ono što smo videli bih opisao kao ogrebotinu, ali ne mogu da kažem i pukotinu, jer nismo mogli da pogledamo duboko u metalnu strukturu. Ova ogrebotina je dugačka nekoliko centimetara, možda dva do tri, i ide ukrivo", rekao je ruski astronaut.

Izvor agencije TAS je još u avgustu rekao da je rusko-američka posada radila na praćenju curenja vazduha na orbitalnoj stanici, a posle je Roskosmos potvrdio informaciju.

ISS posada je javila ruskoj kontroli leta 15. oktobra da su astronauti pronašli mesto odakle izlazi vazduh, ali to nije predstavljalo opasnost po ljude koji su gore, pojasnio je Roskosmos.

U međuvremenu, ogrebotina je zatvorena privremenim delovima. Izvor blizak ruskoj svemirskoj agenciji je rekao za TAS da će curenje vazduha biti potpuno ispitano kada na sleti Sojuz MS-16.

Curenje vazduha je primetio astronaut Ivan Vagner. Polovina ekipe se vratila na zemlju 22. oktobra, to su Anatolij Ivašin, Ivan Vagner i astronaut NASA Kris Kasidi.

Na stanici su ostali Sergej Rjažikov i Sergej Kud-Sverčkov i astronaut NASA Ketlin Rubins.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: