"Užarena lopta" na nebu nad Srbijom u tehničkom smislu može da se nazove NLO VIDEO

U poslednje vreme smo svedoci različitih astronomskih pojava. Taman kada smo "rešili misteriju" niza svetlećih tački na nebu iznad Srbije i kada su stručnjaci rekli da je reč o veštačkim satelitima, dogodilo se nešto novo. Naši sugrađani snimili su pojavu koju opisuju kao užarenu loptu koja putuje nebom. I svi se sada pitaju šta je ta pojava koja se desila preksinoć.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2020.

12:39

Foto: Printskrin/TV Prva

Građani sa Medaka, Zvezdare i Voždovca, opisali su pojavu na nebu kao užarenu loptu. Da li su u pitanju skoro lansirani sateliti ili nešto drugo?

Astronom Branko Simonović iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" je rekao za TV Prva da ta "užarena lopta" nema veze sa satelitima Starlink zbog pozicije na nebu na kojoj se pojavila, ali da je i dalje teško utvrditi šta je tačno u ptianju na osnovu snimaka, jer su lošeg kvaliteta i na njima se ne vide karakteristike objekta.

Dodaje da postoje različite opcije šta bi ta lopta mogla biti, te da može da nagađa da je u pitanju signalna raketa koju je neko ispalio, jer ona ume da ostane dugo na nebu i da sjaji upadljivo crveno kao što se vidi na snimcima, ali da mogu da budu i baloni na topli vazduh.

Na pitanje šta je NLO, Simonović kaže da je strogo uzev taj izraz sasvim legitiman jer se on odnosi na svako leteće telo. U onom slučaju ako je detektovan od strane kontrole letenja i službi koje prate vazdušni prostor, za ovu loptu bi moglo u tehničkom smislu da se kaže da je neidentifikovani leteći objekat. NLO ne podrazumeva vanzemaljce, ističe astronom.

Kompanija SpaceX početkom maja šalje nove satelite, tako da ćemo opet imati priliku da na noćnom nebu vidimo "voziće" satelita Ilona Maska.

Pogledajte video-prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: