Naučnici došli do važnog otkrića o dinosaurusima

Fosili malog tiranosaurusa nedavno otkriveni u Juti pomažu paleontolozima da popune prazninu od 70 miliona godina u usponu tiranosaurusa do vrhunskih predatora, rekli su naučnici.

Život

Izvor: B92

Subota, 23.02.2019.

21:45

Naučnici došli do važnog otkrića o dinosaurusima
Tiranosaurus reks, ilustracija: Elenarts/depositphotos.com

Lagan i vrlo brz "Moros intrepidus", čije ime znači "glasnik propasti", živeo je pre otprilike 96 miliona godina i najstarija je vrsta tiranosaurusa iz razdoblja krede koja je dosad otkrivena u Severnoj Americi.

Paleontolozi veruju da je relativno mali dinosaurus, sa zadnjim nogama od 1,2 metra i težak oko 78 kilograma, veza između primitivnih tiranosaurusa srednje veličine iz razdoblja jure (pre oko 150 miliona godina) i dominantnih tiranosaurusa reks iz krede (pre otprilike 81 miliona godina).

"Tiranosaurusi su vladali 15 miliona godina, što je dovelo do izumiranja krajem krede, ali nije uvek bilo tako", rekla je Lindzi Zano sa Državnog univerziteta Severne Karoline, autorka rada koji opisuje istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "Communications Biology".

"Rano u svojoj evoluciji tiranosaurusi su živeli u senci starijih vrsta (dinosaurusa) kao što su alosauri, koji su tada već bili na vrhu lanca ishrane", kazala je ona.

Kada i kako brzo su tiranosaurusi postali vrhunski predatori dugo je vremena frustriralo naučnike.

"Sada znamo da im je trebalo manje od 15 miliona godina da zavladaju", kazala je naučnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: