Ponovo tek 2021: Evo kako je izgledao "superkrvavi vučji Mesec" FOTO

Iako postoje oni koij ga se plaše i ukazuju da je on simbol kraja sveta, ljudi širom Zemlje mogli su da uživaju u posmatranju potpunog pomračenja "superkrvavog vučjeg" Meseca, prvom i poslednjem u 2019. godini.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

11:05

Ponovo tek 2021: Evo kako je izgledao
Johnny Horne via AP

Ovo će naime biti poslednji "krvavi Mesec" ne samo u ovoj, već i u narednih nekoliko godina. Tačnije, ovakav Mesec ćemo videti tek 2021. godine. U ovakvom pomračenju Meseca te godine posmatrači će moći da uživaju ceo sat, prenosi Independent.

"U narednih nekoliko godina ulazimo u ovo neuobičajeno zatišje ukupnih pomračenja Meseca", izjavio je Tom Kers, astronom iz Kraljevske opservatorije Grinič.

Pomračenje Meseca se dešava kada Mesec prođe direktno iza Zemlje tako da Sunce, Mesec i Zemlja postanu tačno ili veoma usko poravnati. Sa Zemlje koja blokira direktnu Sunčevu svetlost da stigne do Meseca, svetlost se prelama Zemljinom atmosferom pre nego što se odbije od površine Meseca, što ga čini crvenom.

Prirodni fenomen se dešava iz istog razloga zbog kojeg sunce pri zalasku ili izlasku ima crvenkastu boju. Iako zvuči kao neko predskazanje "supervučji Mesec" nije nešto što bilo koga treba da brine. Supermesec se naime, dodaje Independent, javlja kada je pun mesec najbliži Zemlji u njegovoj orbiti, pa se često pojavljuje veći i svetliji nego obično. Deo imena "krvavi Mesec" inspirisano je crvenkastom bojom izazvanom pomračenjem Meseca, dok "vučji" deo imena ove pojave potiče od tradicionalnog imena koje su koristila indijanska plemena u Americi.

Ova plemena su ga naime, tako zvala zbog vukova koji bi na mlad mesec zavijali početkom godine.
Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant
Za razliku od pomračenja Sunca, svetlost iz pomračenja Meseca je slaba i potpuno bezbedna za gledanje bez posebne opreme.

Poslednje ovakvo pomračenje Meseca u Srbiji je bilo vidljivo u noći između 26. i 27. jula. Kako je izgledalo pešačenje pod ovakvim Mesecem na jednu od najpoznatijih planina u Srbiji, pročitajte OVDE.
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst
AP Photo/Ringo H.W. Chiu
AP Photo/Natacha Pisarenko
Danny Lawson/PA via AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: