Srbija već jednom istupila: Hoće li nam se isplatiti članstvo u CERN?

Srbija je pre nekoliko dana postal 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, čiji je bila jedan od osnivača. Srbija je prva zemlja iz regiona koja pristupa CERN-u. Na punopravno članstvo čekaju Kipar i Slovenija, dok je Hrvatska u fazi aplikacije za pridruženo članstvo.

Život

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2018.

14:00

Srbija već jednom istupila: Hoće li nam se isplatiti članstvo u CERN?
Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Odluka o punopravnom članstvu Srbije u CERN doneta je u Ženevi jednoglasno. Šta će ovo članstvo doneti Srbiji, naučnicima i koliko će nas to koštati, u "Jutru" na TV Prva govorio je dr Mihajlo Mudrinić, pomoćnik direktora za akceleratorske tehnologije i IT u Institutu Vinča.

"Sav novac koji država daje za nauku vraća se društvu. Da bismo mogli da se razvijamo u naučnom smislu i da imamo konkurenciju, CERN je idealna institucija koja okuplja naučnike celog sveta", objasnio je on.

"Punopravno članstvo znači da će srpski naučnici u Savetu moći da prisustvuju zatvorenim sednicama na kojima se donose odluke finansijske prirode… Kad ste u CERN-u vi podižete kvalitet svojih naučnika", istakao je Mudrinić, te dodao da će Srbija moći da koristi i sve njihove resurse i učestvuje u odlučivanju.

U kakvom odlučivanju će moći da učestvuje pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: