Mnoštvo atrakcija na Festivalu nauke - Jedan na jedan

Pariska cirkuska akademija, holivudski kaskaderi koji prkose zakonima fizike i sladoled napravljen od azota, samo su neke od naučnih atrakcija koje će posetioci moći da vide na 11. Festivalu nauke, koji se će se održati od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2017.

13:58

Mnoštvo atrakcija na Festivalu nauke - Jedan na jedan
Foto: Festival nauke

Ovogodišnji sajam Nauke održaće se pod sloganom "Jedan na jedan", i temom "Nauka u pokretu" , najavila je na današnoj konferenciji za novinare direktorka Festivala Ana Petrović.

"Nauka je stalno u pokretu i stalno se menja i napreduje, pa i mi želimo da menjamo stvari", rekla je Petrović. U poslednjih deset godina, otkad se Festival organizuje, odnos prema nauci se u Srbiji mnogo promenio, ocenila je, jer je od tada osnovano 30 lokalnih festivala u osnovnim i srednjim školama, a Novi Sad i Niš su dobili dva nova festivala po uzoru na ovaj. Glavna koordinatorka Festivala nauke Aleksandra Patenković rekla je da će ovogodišnji sajam obeležiti i brojne novine poput Male naučne bine. "Mala naučna bina 'Jedan na jedan'" biće kutak za druženje s naučnicima koji će deliti svoja saznanja i iskustva iz brojnih naučno-popularnih oblasti. Ona je istakla da je ponosna na program koji će, kako kaže, ove godine biti veoma raznolik.

"Posetioci će proći kroz različita geološka doba i postanak planete, kroz život u najširem obliku, fomriranje i kretanje živih bića, i cocveka", kaže Patenković. Ataše za saradnju Ambasade Francuske Bertran Milje kaže da je naučna saradnja jedna od prioriteta njegove zemlje kada je reč o odnosu sa Srbijom.

"Mi promovišemo razmenu koja postoji između srpskih i francuskih istraživača, i partnerstvo sa Festivalom nauke se odvija u okviru promocije nauke, što je cilj samog festivala", rekao je Milje.

On je najavio da će na ovogodišnjem festivalu biti upriličena izložba Francuskog instituta "Tehnoultrakonektovano telo" koja ukazuje na vezu između čoveka i tehnologije. Festivalski program ove godine raspoređen je u četiri hale Beogradskog sajma na oko 6.000 kvadrata. Interaktivne naučne postavke raspoređene su u halama sedam, osam i devet, dok će eksplozivna Naučno-fantastična bina biti smeštena u halu pet.

Za najmlađe posetioce Festivala, ove godine će biti organizovana Mala zona u hali osam, gde će, kako je planirano, oni moći da pitaju sve što ih zanima ali i da se po prvi put susretnu sa naučnim procesima. Po prvi put ove godine, na Festivalu će gostovati i Pariska cirkuska akademija "La belle Apocalypse", a njeni članovi će u saradnji sa fizičarem publici objasniti kako cirkusanti uspevaju da prkose gravitaciji.

Iz Austrije, na Festivalu će se predstaviti kompanija OMAi, koja će posetiocima pokazati kako uz pomoć iPAD-a mogu da virtuelno slikaju grafite. Organizatori su kao "najveću zvezdu" ovogodišnjeg festivala, naveli holivudskog kaskadera Stiva Vulfa, koji će otkriti naučne principe koji se kriju iza specijalnih efekata u Holivudu ali i govoriti o tome "kako bezbedno spaliti kuću ili automobil" .

Na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen ovogodišnji program Festivala, prikazano je i kako se to u nekim od najbojih svetskih restorana pravi sladoled uz pomoć tečnog azota. Mladi naučnici su sladoled pravili na licu mesta, a njegov ukus je provereno dobar kao i kod sladoleda napravljenog na tradicionalan način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: