- Nauka -

Nisu samo glasine? Naučnici se oglasili o postojanju planete X

Sigurno ste čuli da teoretičari zavere konstantno najavljuju da će Zemlju uništiti upravo planeta X ili Nibiru, a njeno postojanje NASA nikada nije potvrdila.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Čini se da naučnici sada počinju da menjaju mišljenje i kažu da ne odbacuju mogućnost njenog postojanja, kao i da su sve vesti vezane za ovu planetu čisto vađenje iz konteksta i preterivanje. Kako kažu, sve i da postoji, nije nikakva pretnja po Zemlju.

Astronomi su, navodno, pronašli dokaze da postoji nevidljiva deveta planeta u našem Sunčevom sistemu.

“Postoji pet različitih linija opservacionih dokaza koje ukazuju na postojanje devete planete“, kaže astrofizičar Konstantin Batidžin, koji se nada da će u saradnji sa svojim mentorom, profesorom Majkom Braunom, u narednih par godina uspeti da locira planetu.

Kako kaže, postoje indicije da se među udaljenim objektima krije i planeta koja se toliko pominje.

“Ako isključite ovo objašnjenje i zamislite da deveta planeta ne postoji, stvarate više problema nego što ih rešavate. Sada odjednom imamo pet zagonetki i moramo naći različite teorije koje bi mogle da ih objasne“, kaže on i dodaje da ne postoji šansa da se planeta X ili Nibiru približi Zemlji niti da joj predstavlja neku pretnju sve i da postoji.

Najjači dokaz koji postoji trenutno jesu gravitacioni talasi koji se mogu detektovati u interakciji sa drugim objektima u Sunčevom sistemu, a koji su veoma jaki i dolaze iz velike udaljenosti. Dva naučnika veruju da je misteriozna planeta deset puta veća od Zemlje i 20 puta dalja od Sunca od Neptuna.

U lociranju planete pomaže im teleskop Subaru, a svoj posao obavljaju iz opservatorije Mauna Kej na Havajima.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Zabeležen ogroman kosmički sudar: "Vidimo kako zlato nastaje"

Naučnici su pre dva meseca zabeležili sudar dve neutronske zvezde na oko 130 miliona svetlosnih godina od Zemlje, jedan od najžešćih događaja u svemiru kojim, između ostalog, nastaju zlato i platina, ali koji može pomoći u razumevanju tajni svemira, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Nauka ponedeljak 16.10. 21:30 Komentara: 45

Naučnici zabrinuti: Asteroid bi ipak mogao da udari u Zemlju?

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu. Ipak, kako se pretpostavlja da će se vratiti, postoji mogućnost da njegova poslednja stanica ipak bude Zemlja.

Nauka subota 14.10. 11:10 Komentara: 57
strana 1 od 148 idi na stranu