Život / Nauka 11

Oni su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Tri američka fizičara osvojila su Nobelovu nagradu u oblasti fizike za otkriće gravitacionih talasa, "nabora" u tkanju prostor-vremena, čije je postojanje prvi predvideo Albert Ajnštajn pre jednog veka.

GuardianIzvor:
Vajs i Torn u trenutku kada su saznali da su dobitnici Nobelove nagrade (Foto: Tanjug / AP Photo/Andrew Harnik)

Rajner Vajs osvojio je polovinu od gotovo 1,1 milion dolara vredne nagrade, dok drugu polovinu dele Kip Torn i Beri Bariš, objavila je Švedska kraljevska akademija nauka u Stokholmu.

Sva tri naučnika igrala su vodeću ulogu u eksperimentu LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), zahvaljujući kom su u septembru 2015. prvi put detektovani gravitacioni talasi.

Vajs, profesor fizike u penziji Tehnološkog instituta u Masačusetsu, najviše je doprineo konceptu, dizajnu i izgradnji LIGO.

Kip Torn, profesor teoretske fizike Kalifornijskog tehnološkog instituta je obavio teorijski deo posla i izveo ključne pretpostavke o tome kako gravitacioni talasi izgledaju i kako prepoznati njihove signale u podacima koje prikupi teleskop.

Beri Bariš, bivši fizičar čestica na Tehnološkom institutu u Kaliforniji (sada emeritus profesor), mnogo je doprineo pokretanju eksperimenta. On je sprečio gašenje LIGO-a 1994. koje mu je pretilo zbog nedostatka sredstava i pratio njegovu izgranju, kao i merenja tokom prve tri godine rada.

U timu od gotovo 1.000 naučnika iz 14 različitih zemalja koji su radili na tom projektu, bio je i dr Vuk Mandić sa Univerziteta u Minesoti, inače poreklom iz Priboja.

Ronald Drever, škotski fizičar koji je sa Vajsom i Tornom zajedno radio na projektu LIGO, umro je u martu od demencije, manje od 18 meseci nakon prvog detektovanja gravitacionih talasa. Nobelova nagrada se uglavnom ne dodeljuje posthumno.

Prošlogodišnju nagradu dobila su tri britanska fizičara za rad na egzotičnim stanjima materije, koji je otvorio put kvantnim računarima i drugim revolucionarnim tehnologijama.

U ponedeljak je saopšteno da su tri američka naučnika podelila Nobelovu nagradu za medicinu, zbog njihovog rada na otkriću principa unutrašnjeg časovnika.

Dobitnik Nobelove nagrade u oblasti hemije biće poznat u sredu.

Foto: Tanjug / Jessica Gow /TT via AP

Komentari 11
Čitajte
Pošalji komentar

Nauka

Zabeležen ogroman kosmički sudar: "Vidimo kako zlato nastaje"

Naučnici su pre dva meseca zabeležili sudar dve neutronske zvezde na oko 130 miliona svetlosnih godina od Zemlje, jedan od najžešćih događaja u svemiru kojim, između ostalog, nastaju zlato i platina, ali koji može pomoći u razumevanju tajni svemira, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Nauka ponedeljak 16.10. 21:30 Komentara: 34

Naučnici zabrinuti: Asteroid bi ipak mogao da udari u Zemlju?

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu. Ipak, kako se pretpostavlja da će se vratiti, postoji mogućnost da njegova poslednja stanica ipak bude Zemlja.

Nauka subota 14.10. 11:10 Komentara: 57

Kako zaštititi fantastične zveri?

Kada se životinje nađu u svojim prirodnim staništima, izvan zaštićenih prostora, njihov opstanak ne zavisi toliko od pravnih regulativa i zabrana koliko od verovanja i ponašanja ljudi koji naseljavaju ista geografska područja

Nauka subota 14.10. 08:10 Komentara: 2