Letelica NASA približava se Zemlji na putu ka opasnom asteroidu

Letelica američke svemirske agencije Oziris-Reks za izučavanje asteroida danas će se približiti Zemlji na putu ka asteroidu Benu s kojeg treba da uzme uzorke.

Život

Izvor: Beta

Petak, 22.09.2017.

18:05

Letelica NASA približava se Zemlji na putu ka opasnom asteroidu
Foto: Thinkstock

Oziris-Reks, koji je lansiran pre godinu dana, proći će na oko 18.000 kilometara od Zemlje da bi mu gravitacija planete dale ubrzanje da stigne do Benua.

Letelica NASA bi trebalo da stigne do malog asteroida sledeće godine i da 2020. uzme uzorke s njega pre povratka na Zemlju.

Oziris-Reks bi trebalo da se približi Zemlji brzinom od 31.000 kilometara na sat. Prvo će nadleteti Australiju pre nego što se Zemlji najviše približi nad Antarktikom, južno od Rta Horn u Čileu. NASA navodi da je preuzela mere predostrožnosti kako letelica ne bi udarila u satelite oko Zemlje.

NASA navodi da se veruje da Benu sadrži uzorke prvobitnih materijala od kojih je napravljen Sunčev sistem pre četiri i po milijarde godina.

Benu, koji u prečniku ima oko 500 metara i masu od oko 60 miliona tona, klasifikovan je kao potencijalno opasan asteroid s verovatnoćom od 0,037 odsto da udari u Zemlju krajem 22. veka, nevela je NASA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: