- Nauka -

NASA uhvatila snimke jakih solarnih oluja (FOTO)

U sredu su zabeležene dve veoma jake solarne oluje, od kojih je druga bila najintenzivinija od decembra 2008. godine kada je počeo novi Sunčev ciklus, saopštila je NASA.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock/Ilustracija
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Upozorenje RGZ SRB: Intenzivna solarno-geomagnetska oluja

Ove solarne oluje, koje mogu poremetiti rad komunikacijskih satelita, GPS i električnih mreža detektovala je i fotografisala Solarno-dinamička observatorija, deo američke Svemirske agencije (NASA).

Prema Svemirskom centru za vremensku prognozu (SWPC), ove erupcije X kategorije ometale su na skoro jedan sat na Zemlji visokofrekventne radio-komunikacije i niskofrekventne komunikacije koje se koriste za navigaciju, javlja AFP.

Trenutni solarni ciklus, koji je počeo u decembru 2008. godine, pokazuje da su aktivnosti u opadanju, otvarajući put do "solarnog minimuma".

Solarni ciklus u proseku traje oko 11 godina, a u krajnjoj fazi erupcije postaju sve ređe, ali i dalje mogu biti veoma snažne.

Solarne oluje nastaju kao rezultat akumulacije magnetne energije na jednom mestu. Ovi mlazevi jonizujuće materije otpuštaju se velikom brzinom u aktivnim regionima oko Sunčevih pega.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Konačno dešifrovano pismo staro 1.800 godina

Knjižica u kojoj je napisana poruka za nekog trgovca pronađena je još 1881. u selu Bakšali u Pakistanu. Od 1902. imali su je u muzeju, da bi tokom decenija shvatili da one stotine i stotine tačaka u tekstu označavaju broj nula.

Nauka sreda 20.09. 08:15 Komentara: 4

Bogat program za Noć istraživača u Novom Sadu

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova, održaće se dvanaesta po redu Noć istraživača. Pre osam godina, Srbija se zahvaljujući Novom Sadu priključila najvećoj naučnoj žurci i od tada broj gradova učesnika iz naše zemlje raste, da bi ove godine čak jedanaest gradova bilo budno u Noći istraživača - Subotica, Zrenjanin, Inđija, Šabac, Beograd, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac i Petnica.

Nauka ponedeljak 18.09. 14:27 Komentara: 1

Neponovljivi Isak Njutn

Među brojnim matematičarima koji su ostavili značajan trag u istoriji nauke, kao jedan od najznačajnijih, svakako se izdvaja Isak Njutn.Tu laskavu titulu Isak Njutn svakako je zaslužio zahvaljujući velikom doprinosu na polju matematike, fizike, astronomije i optike.

Nauka subota 16.09. 11:50 Komentara: 38
strana 1 od 145 idi na stranu