- Nauka -

NASA uhvatila snimke jakih solarnih oluja (FOTO)

U sredu su zabeležene dve veoma jake solarne oluje, od kojih je druga bila najintenzivinija od decembra 2008. godine kada je počeo novi Sunčev ciklus, saopštila je NASA.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock/Ilustracija
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Upozorenje RGZ SRB: Intenzivna solarno-geomagnetska oluja

Ove solarne oluje, koje mogu poremetiti rad komunikacijskih satelita, GPS i električnih mreža detektovala je i fotografisala Solarno-dinamička observatorija, deo američke Svemirske agencije (NASA).

Prema Svemirskom centru za vremensku prognozu (SWPC), ove erupcije X kategorije ometale su na skoro jedan sat na Zemlji visokofrekventne radio-komunikacije i niskofrekventne komunikacije koje se koriste za navigaciju, javlja AFP.

Trenutni solarni ciklus, koji je počeo u decembru 2008. godine, pokazuje da su aktivnosti u opadanju, otvarajući put do "solarnog minimuma".

Solarni ciklus u proseku traje oko 11 godina, a u krajnjoj fazi erupcije postaju sve ređe, ali i dalje mogu biti veoma snažne.

Solarne oluje nastaju kao rezultat akumulacije magnetne energije na jednom mestu. Ovi mlazevi jonizujuće materije otpuštaju se velikom brzinom u aktivnim regionima oko Sunčevih pega.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Mnoštvo atrakcija na Festivalu nauke - Jedan na jedan

Pariska cirkuska akademija, holivudski kaskaderi koji prkose zakonima fizike i sladoled napravljen od azota, samo su neke od naučnih atrakcija koje će posetioci moći da vide na 11. Festivalu nauke, koji se će se održati od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu.

Nauka četvrtak 9.11. 13:58 Komentara: 0
strana 1 od 151 idi na stranu