Oktopod, biće najbliže vanzemaljcima koje živi na Zemlji

Možete da ih se plašite, možete da im se divite, ali nikako ne možete da im osporite inteligenciju.

Život

Izvor: qz.com

Utorak, 15.08.2017.

12:34

Oktopod, biće najbliže vanzemaljcima koje živi na Zemlji
Thinkstock

Oktopodi mogu da prskaju akvarijumsko svetlo koje ih nervira, sve dok ne naprave kratak spoj i isključe ga. Mogu i da razlikuju ljude, čak i one koji nose iste uniforme. I, prema tvrdnjama Pitera Džefrija Smita, profesora filozofije na Univerzitetu u Sidneju i Siti univerzitetu u Njujorku, oni su bića najbliža vanzemaljcima, koja žive na zemlji.

To je zbog toga što su oktopodi najkompleksnije životinje sa najdaljim zajedničkim pretkom u odnosu na ljude. Nije sasvim sigurno kog tačno dalekog pretka dele sa ljudima, ali Džefri Smit kaže da je to "verovatno bila životinja veličine pijavice ili pljosnatog crva sa nekoliko hiljada neurona, ali ne više od toga".

To znači da sa ljudima, u evolutivnom smislu, imaju veoma malo zajedničkog. Oči, ekstramitete i mozak su razvili drugačijim putem i sa različitim precima od ljudi. Izgelda da su, zahvaljujući tome, razvili impresivne kognitivne sposobnosti i, najverovatnije, svest.

"Pravi vanzemaljac bio bi osećajno biće i ne bi imao zajedničke pretke sa nama, već bi se razvio potpuno nezavisno", kaže Džefri Smit, koji je i napisao knjigu o svesti kod oktopda.

"Ako nikada ne sretnemo vanzemaljce, oktopodi će biti njihova najbolje aproksimacija, zato što su oni u istorijskoj vezi koja je postojala mnogo vremena unazad."

Oktopodi pokazuju znake radoznalosti, a profesor veruje da veoma verovatno tu i svest počinje. "Mislim da su istraživačko ponašanje, činjenica da oni teže određenim stvarima, imaju dobre oči i mogu da procenjuju, delići dokaza da mora da postoji nešto što je 'kao oktopod."

Džefri Smit kaže da oktopdi jednostavno izgledaju kao inteligentna bića i da izvode određene operacije za koje se zna da su svesne kod ljudi.

"Susret sa spoznajom novih stvari je uvek svetan kod ljudi", dodaje on.

Imajući u vidu veoma dalekog zajedničkog pretka oktopoda i ljudi, postojanje svesti kod oktopoda bi značilo da je svest na Zemlji dva puta evoluirala, a profesor veruje i u mogućnost postojanja više od dve nezavisne evolutivne grane svesti.

Prema dosadašnjim dokazima, izgleda da svest uopšte nije neuobičajena, već stvar rutinskog razvoja u prirodi.

"Sumnjam da bi, ukoliko bi evolucija kod životinja bila ponovljena, njen proizvod bio sličan onome što danas imamo", zaključuje Piter Džefri Smit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: