Sonda Kasini nikad bliža Saturnu (FOTO)

Sonda Kasini ulazi u završnu fazu svoje misije na Saturnu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 15.08.2017.

09:13

Default images

Satelit je izvršio prvu od pet ultrabliskih prolazaka pored Saturna dodirnuvši čak njegovu atmosferu. Kasini će imati jedinstvene podatke o hemijskom sastavu ove planete. Narednog meseca sonda će biti unutar atmosfere Saturna.

Sonda je u ponedeljak bila planeti bliže nego ikada do sada, svega 1.600km iznad površine. Napravljena je da može da uzme uzorak gasa iz atmosfere, piše Bi-Bi-Si.

Smatra se da njen sastav čini 75 odsto vodonika,a ostatak helijum, objašnjava naučnik iz Evropske svemirske agencije Nikolas Altobeli koji radi na projektu.

"Pretpostavlja se da se teži helijum nalazi niže. Saturn emituje više energije nego što apsorbuje od Sunca, što znači da se gravitaciona potencijalna energija gubi. Dobijanje preciznog odnosa helijuma i vodonika u gornjim slojevima ograničava ukupnu raspodelu u unutrašnjosti." Podaci koje je zabeležila sonda Kasini biće poslati Zemlji tokom sledećeg kontakta u četvrtak. Naučnici se nadaju da će u poslednjoj fazi misije sonda moći da se spusti niže kako bi podela detaljnije podatke.

Misija sonde Kasini bi trebalo da da odgovore na još neka pitanja. Jedno od njih je dužina dana na Saturnu. Istraživači pretpostavljaju da dan na ovoj planeti traje deset i po sati, ali žele da dobiju precizniji podatak. Sonda Kasini obilazi oko Saturna još od 2004. i proučava led i gasove koji izbijaju iz Enceladovog tla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: