- Nauka -

Otkriće na Neptunu iznenadilo naučnike

Oluja širine skoro 10.000 kilometara zahvatila je Neptun, a naučnici tvrde da je u pitanju vrlo iznenađujuće otkriće.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ono što je naučnike posebno iznenadilo, bili su masivni oblaci u blizini ekvatora, gde nikada do sada nisu viđeni. Eksperti ističu da su takvi oblaci normalna pojava za delove oko polova.

Ovi veruju da je oluju, veliku skoro koliko i Zemlja, mogao da izazove veliki vrtlog, pod jakim atmosferskim pritiskom, usidren duboko u atmosferi. Pretpostavlja se da su se gasovi, nastali u vrlogu, hladili i kondenzovali formirajući oblake.

Za razliku od vodenih oblaka na Zemlji, oblaci na Neptunu sadrže metan.

Profesor sa Univerziteta Kalifornija istakao je da su se na Neptunu i ranije pojavljivali takvi oblici, ali da su se oni stvarali bliže polovima.

"Nikada se ranije oblaci nisu formirali tako blizu ekvatora, niti su ikada bili tako jasni“.

Ipak, to možda nije povezano sa vrtlogom, već bi mogao da bude u pitanju veliki konvektivan oblak koji se viđa i na drugim planetama, uključujući i onaj na Saturnu primećen 2010. godine. Ukoliko je reč o tome, u narednih nedelju dana bi trebalo da se rasčisti.

Ovu pojavu na Neptunu primetio je diplomirani student Ned Molter tokom testa u opservatoriji na Havajima.

Molter, koji je primetio da je ova planeta između 26. juna i 2. jula bila mnogo svetlija, rekao je da videti oluju na tako niskoj geografskoj širini zaista jeste nešto veoma iznenađujuće.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Zabeležen ogroman kosmički sudar: "Vidimo kako zlato nastaje"

Naučnici su pre dva meseca zabeležili sudar dve neutronske zvezde na oko 130 miliona svetlosnih godina od Zemlje, jedan od najžešćih događaja u svemiru kojim, između ostalog, nastaju zlato i platina, ali koji može pomoći u razumevanju tajni svemira, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Nauka ponedeljak 16.10. 21:30 Komentara: 45

Naučnici zabrinuti: Asteroid bi ipak mogao da udari u Zemlju?

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu. Ipak, kako se pretpostavlja da će se vratiti, postoji mogućnost da njegova poslednja stanica ipak bude Zemlja.

Nauka subota 14.10. 11:10 Komentara: 57

Kako zaštititi fantastične zveri?

Kada se životinje nađu u svojim prirodnim staništima, izvan zaštićenih prostora, njihov opstanak ne zavisi toliko od pravnih regulativa i zabrana koliko od verovanja i ponašanja ljudi koji naseljavaju ista geografska područja

Nauka subota 14.10. 08:10 Komentara: 2
strana 1 od 148 idi na stranu