- Nauka -

Ambasador Rusije u Petnici

Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u Srbije Aleksandar Čepurin posetio je danas Istraživačku stanicu Petnica, naš najpoznatiji obrazovni centar za talentovane srednjoškolce i studente.

Izvor: B92
Podeli

Ambasador Čepurin je imao priliku da obiđe laboratorije za hemiju, fiziku, biologiju, arheologiju i geologiju, koje su opremljene po najmodernijim standardima za obrazovne institucije. Tokom posete bilo je prilike i za razgovor sa mladim rukovodiocima programa, doktorima nauka i studentima doktorskih studija, kao i stručnim saradnicima IS Petnica, koji dolaze sa mnogih naših fakulteta i naučnih instituta.

„Vrlo je važno da svaka zemlja ima razvijenu sopstvenu nauku. Na taj način ona može da se nosi sa izazovima današnjice. Ali je za naučnike veoma važno da njihova postignuća budu takva da menjaju ceo svet.“ – rekao je ambasador Čepurin obraćajući se mladim naučnicima angažovanim u Petnici.

Poseta predstavnika Rusije bila je prilika za razgovor o intenziviranju naučne i obrazovne saradnje između Istraživačke stanice i sličnih centara za mlade, ali i univerziteta i naučnih instituta ove države.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika. Ove godine obeležava 35 godina rada.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Beograd je dobio svoj Fenomen

U četvrtak, 17. avgusta, u srcu Beograda, Hadži Prodanovoj ulici broj 16 i zvanično je počeo sa radom Fenomen, centar za naučne interaktivne radionice. Osnivači dve najmasovnije kulturne i naučno-popularne manifestacije, Festival nauke i Noć muzeja, pokrenuli su jedinstveni i nesvakidašnji kutak za radoznale.

Nauka četvrtak 17.08. 14:13 Komentara: 4
strana 1 od 141 idi na stranu