- Nauka -

Ambasador Rusije u Petnici

Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u Srbije Aleksandar Čepurin posetio je danas Istraživačku stanicu Petnica, naš najpoznatiji obrazovni centar za talentovane srednjoškolce i studente.

Izvor: B92
Podeli

Ambasador Čepurin je imao priliku da obiđe laboratorije za hemiju, fiziku, biologiju, arheologiju i geologiju, koje su opremljene po najmodernijim standardima za obrazovne institucije. Tokom posete bilo je prilike i za razgovor sa mladim rukovodiocima programa, doktorima nauka i studentima doktorskih studija, kao i stručnim saradnicima IS Petnica, koji dolaze sa mnogih naših fakulteta i naučnih instituta.

„Vrlo je važno da svaka zemlja ima razvijenu sopstvenu nauku. Na taj način ona može da se nosi sa izazovima današnjice. Ali je za naučnike veoma važno da njihova postignuća budu takva da menjaju ceo svet.“ – rekao je ambasador Čepurin obraćajući se mladim naučnicima angažovanim u Petnici.

Poseta predstavnika Rusije bila je prilika za razgovor o intenziviranju naučne i obrazovne saradnje između Istraživačke stanice i sličnih centara za mlade, ali i univerziteta i naučnih instituta ove države.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika. Ove godine obeležava 35 godina rada.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Zabeležen ogroman kosmički sudar: "Vidimo kako zlato nastaje"

Naučnici su pre dva meseca zabeležili sudar dve neutronske zvezde na oko 130 miliona svetlosnih godina od Zemlje, jedan od najžešćih događaja u svemiru kojim, između ostalog, nastaju zlato i platina, ali koji može pomoći u razumevanju tajni svemira, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Nauka ponedeljak 16.10. 21:30 Komentara: 45

Naučnici zabrinuti: Asteroid bi ipak mogao da udari u Zemlju?

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu. Ipak, kako se pretpostavlja da će se vratiti, postoji mogućnost da njegova poslednja stanica ipak bude Zemlja.

Nauka subota 14.10. 11:10 Komentara: 57
strana 1 od 148 idi na stranu