Naučnici upozoravaju: Oprez, Zemlja postaje planeta plastike

Američki naučnici izračunali su da je do sada u svetu proizvedeno ukupno 8,3 milijarde tona plastike, a polovina tog materijala u poslednjih svega 13 godina.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2017.

14:38

Naučnici upozoravaju: Oprez, Zemlja postaje planeta plastike
foto: thinkstock

BBC navodi da je ukupna količina do sada proizvedene plastike jednaka težini 25.000 oblakodera "Empajer stejt bilding" u Njujorku ili milijardu slonova.

Stručnjaci su naveli da je 8,3 milijarde tona plastike zapravo napravljeno u poslednjih 60 ili više godina, a da veliki problem predstavlja to što se predmeti od plastike, kao što su ambalaže, uglavnom koriste tokom kratkog vremenskog perioda pre odbacivanja.

Od početka masovne proizvodnje pedesetih godina, polimeri su sada svuda oko nas - od ambalaže za hranu i odeće do delova aviona, piše BBC.

Više od 70 odsto ukupne proizvodnje sada predstavlja otpad, uglavnom na deponijama, mada je zagađenje široko rasprostranjeno, pa zahvata i okeane.

"Ubrzano postajemo 'planeta Plastika' i ako ne želimo da živimo u takvom svetu, onda treba da razmislimo o načinu na koji koristimo pojedine materijale, a naročito plastiku", rekao je profesor kalifornijskog Univerziteta Santa Barbara, Roland Gejer za BBC.

Oko 30 odsto do sada proizvedene plastike u svetu i dalje je u upotrebi, dok je svega devet odsto odbačene plastike reciklirano, navedeno je u izveštaju objavljenom u časopisu “Science Advances”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: