NASA objavila borbu protiv neprijatelja br. 1 u svemiru

Osim nedostatka gravitacije i visoke radijacije, život u svemiru otežavaju i mnoge druge stvari koje mogu ubiti čoveka. Sada NASA ispituje još jednog potencijalnog neprijatelja: gljive!

Život

Izvor: B92

Utorak, 11.07.2017.

10:44

NASA objavila borbu protiv neprijatelja br. 1 u svemiru
foto: getty

Rezultati studije koja je objavljena u ponedeljak u žurnalu “Microbiome“ pokazuju da ako ljude smestite u zatvorena staništa, koja bi jednog dana mogla da budu korišćena na Mesecu ili na drugim planetama poput Marsa, možete dati podsticaj zajednici gljiva.

“Dokazali smo da se razvoj gljivica menjao otkako su ljudi u tim staništima prisutni“, kaže koautor studije i istraživač NASA dr Kasturi Vanketesvaran. – “Gljive mogu preživeti i u najsurovijim uslovima, kao što su pustinje, pećine i slično. Stoga su one štetne po one koji narušavaju to stanište ili ga menjaju.“

Venkatesvaran se nada da će istraživanje zajednica gljiva van Zemlje doprineti razvoju tehnologije i strategije protiv potencijalne pretnje za astronaute koji će u budućnosti nastaviti da ispituju svemir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: