- Nauka -

NASA objavila borbu protiv neprijatelja br. 1 u svemiru

Osim nedostatka gravitacije i visoke radijacije, život u svemiru otežavaju i mnoge druge stvari koje mogu ubiti čoveka. Sada NASA ispituje još jednog potencijalnog neprijatelja: gljive!

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Rezultati studije koja je objavljena u ponedeljak u žurnalu “Microbiome“ pokazuju da ako ljude smestite u zatvorena staništa, koja bi jednog dana mogla da budu korišćena na Mesecu ili na drugim planetama poput Marsa, možete dati podsticaj zajednici gljiva.

“Dokazali smo da se razvoj gljivica menjao otkako su ljudi u tim staništima prisutni“, kaže koautor studije i istraživač NASA dr Kasturi Vanketesvaran. – “Gljive mogu preživeti i u najsurovijim uslovima, kao što su pustinje, pećine i slično. Stoga su one štetne po one koji narušavaju to stanište ili ga menjaju.“

Venkatesvaran se nada da će istraživanje zajednica gljiva van Zemlje doprineti razvoju tehnologije i strategije protiv potencijalne pretnje za astronaute koji će u budućnosti nastaviti da ispituju svemir.

Nauka

Mnoštvo atrakcija na Festivalu nauke - Jedan na jedan

Pariska cirkuska akademija, holivudski kaskaderi koji prkose zakonima fizike i sladoled napravljen od azota, samo su neke od naučnih atrakcija koje će posetioci moći da vide na 11. Festivalu nauke, koji se će se održati od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu.

Nauka četvrtak 9.11. 13:58 Komentara: 0
strana 1 od 151 idi na stranu