- Nauka -

NASA objavila borbu protiv neprijatelja br. 1 u svemiru

Osim nedostatka gravitacije i visoke radijacije, život u svemiru otežavaju i mnoge druge stvari koje mogu ubiti čoveka. Sada NASA ispituje još jednog potencijalnog neprijatelja: gljive!

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Rezultati studije koja je objavljena u ponedeljak u žurnalu “Microbiome“ pokazuju da ako ljude smestite u zatvorena staništa, koja bi jednog dana mogla da budu korišćena na Mesecu ili na drugim planetama poput Marsa, možete dati podsticaj zajednici gljiva.

“Dokazali smo da se razvoj gljivica menjao otkako su ljudi u tim staništima prisutni“, kaže koautor studije i istraživač NASA dr Kasturi Vanketesvaran. – “Gljive mogu preživeti i u najsurovijim uslovima, kao što su pustinje, pećine i slično. Stoga su one štetne po one koji narušavaju to stanište ili ga menjaju.“

Venkatesvaran se nada da će istraživanje zajednica gljiva van Zemlje doprineti razvoju tehnologije i strategije protiv potencijalne pretnje za astronaute koji će u budućnosti nastaviti da ispituju svemir.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Marjam Mirzakani: Žena koja je napisala "delo titana"

Marjam Mirzakani, iranska matematičarka, jedina žena dobitnica Fildsove medalje, najznačajnije nagrade koja se dodeljuje u oblasti matematike, preminula je u petak 14. jula, samo dan pre svog četrdesetog rođendana, od posledica raka dojke koji je metastazirao na koštanu srž.

Nauka petak 21.07. 08:15 Komentara: 13

10 velikih izazova čovečanstva do 2050. godine

Koji veliki izazovi očekuju čovečanstvo u budućnosti? Šta će biti glavni svetski problemi za 30 godina? Nemoguće je tačno predvideti, ali bismo to mogli da naslutimo na osnovu sadašnjih nagoveštaja trendova i pravac u kojima se nauka i tehnologija danas razvijaju.

Nauka subota 15.07. 14:00 Komentara: 24
strana 1 od 138 idi na stranu