- Nauka -

Domaći naučnici na svetskoj izložbi u Astani

Povećanje efikasnosti aviotransporta, razvoj novih materijala za skladištenje energije i korišćenje "neuro" energije su istraživanja u okviru kojih su tri domaća naučnika predstavila svoje rezultate povodom proslave Dana Nikole Tesle na svetskoj izložbi Ekspo Astana 2017.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Kako je saopšteno iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunkacija nove konstrukcijske letelice koje smanjujući otpor vazduha značajno smanjuju potrošnju goriva predstavila je Marjana Brkić, dok je Petar Laušević pokazao kako se na polju superkondenzatora uz razvoj novih materijala za skladištenje energije ona dobija nezavisno od izvora.

Kako energije nervnih impulsa mogu posebnim uređajima biti pretočene u energiju kojom se pokreću uređaji i softveri, energiju koja se može skladištiti i koristiti na nebrojeno načina, pokazali su rezultati istraživanja Miroslava Vukčevića.

U okviru proslave Dana Nikole Tesle, na paviljonu Srbije je svoje prvo prikazivanje na teritoriji Azije, imao animirani film o Nikoli Tesli pod naslovom "Tesla i fenjerdžija", navodi se u saopštenju, dok će posetioci Nacionalnog paviljona imati priliku da uživaju u priči o Tesli i njegovom životu do 10. avgusta 2017. godine.

Kako se navodi u saopštenju, najveća svetska izložba, Ekspo Astana 2017, otvorena je 10. juna i trajaće do 10. septembra ove godine, a organizator nastupa Republike Srbije na Međunarodnoj specijalizovanoj izložbi Ekspo Astana 2017 je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na svetskoj izložbi, kako je navedeno, učestvuje 115 zemalja i 20 međunarodnih organizacija, a očekuje se preko 5 miliona posetilaca iz celog sveta. Partneri Paviljona Srbije u Astani su kompanije EPS, NIS, Energoprojekt i Feromont Inženjering.

Tema izložbe je "Energija za budućnost", a ugovor o učešću Republike Srbije na EKSPO 2017 - Astana, Kazahstan između Vlade Republike Srbije, "Astana 2017" Nacionalne kompanije A.D. i Vlade Republike Kazahstan, potpisan je 24. avgusta 2016. godine u Beogradu.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Konačno dešifrovano pismo staro 1.800 godina

Knjižica u kojoj je napisana poruka za nekog trgovca pronađena je još 1881. u selu Bakšali u Pakistanu. Od 1902. imali su je u muzeju, da bi tokom decenija shvatili da one stotine i stotine tačaka u tekstu označavaju broj nula.

Nauka sreda 20.09. 08:15 Komentara: 4

Bogat program za Noć istraživača u Novom Sadu

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova, održaće se dvanaesta po redu Noć istraživača. Pre osam godina, Srbija se zahvaljujući Novom Sadu priključila najvećoj naučnoj žurci i od tada broj gradova učesnika iz naše zemlje raste, da bi ove godine čak jedanaest gradova bilo budno u Noći istraživača - Subotica, Zrenjanin, Inđija, Šabac, Beograd, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac i Petnica.

Nauka ponedeljak 18.09. 14:27 Komentara: 1

Neponovljivi Isak Njutn

Među brojnim matematičarima koji su ostavili značajan trag u istoriji nauke, kao jedan od najznačajnijih, svakako se izdvaja Isak Njutn.Tu laskavu titulu Isak Njutn svakako je zaslužio zahvaljujući velikom doprinosu na polju matematike, fizike, astronomije i optike.

Nauka subota 16.09. 11:50 Komentara: 38
strana 1 od 145 idi na stranu