Počeo Kup Matematičke gimnazije

Kup Matematičke gimnazije u Beogradu počeo je danas i trajaće do 1. jula, a najbolji učenici iz 13 zemalja takmičiće se iz informatike, matematike, fizike.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.06.2017.

11:51

Počeo Kup Matematičke gimnazije
Foto: Thinkstock

Na takmičenju učestvuje 160 učenika, 30 ekipa, starosti do 16 godina, a iz Srbije prijavljeno je šest ekipa, i to tri iz Matematičke gimnazije i po jedna iz Valjeva, Kragujevca i Pančeva.

Svečanom otvaranju takmičenja prisustvovao je i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je ukazao da Kup Matematičke gimnazije postaje tradicija koja šalje lepu sliku o Srbiji. "Imidž Matematičke gimnazije je na visokom nivou u celom regionu, a takmičenje je prilika da osim rada na zadacima mladi ljudi steknu nova prijateljstva", rekao je ministar i poželeo uspeh takmičarima.

Takmičenje se već petu godinu za redom organizuje za učenike do 16 godina, a osim Srbije u Beograd su stigle i ekipe iz Hrvatske, Republike Srpske, Rusije, Nemačke, Velike Britanije, Italije, Mađarske, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore. Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović poželeo je uspeh svim takmičarima, a gostima da se u Beogradu osećaju prijatno i da steknu nova prijateljstva. Za danas je zakazano takmičenje iz matematike, u sredu iz fizike, a u četvrtak iz informatike.

Uroš Maleš i Jovan Toromanović članovi su timova Matematičke gimnazije, očekuju sigurnu medalju iz matematike, ali i dobar uspeh iz fizike i informatike. Treme kažu da nema, jer im ovo nije prvo takmičenje, imaju bogato iskustvo na državnim takmičenjima. Svrha takmičenja je podsticaj razvoja matematike, fizike, informatike, saradnja talentovanih učenika Srbije sa talentovanim učenicima drugih zemalja, kao i predstavljanje Srbije na najlepši način budućim uspešnim naučnicima i poslovnim ljudima.

Za učesnike takmičenja organizovani su i kulturni događaji - obilazak Muzeja "Nikola Tesla", razgledanje Beograda turističkim autobusomi brodom, izleti do Viminacijuma. Pokrovitelji takmičenja su Ministarstvo prosvete i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a generalni sponzor takmičenja je Pireus banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: