- Nauka -

Petnica nastavlja da podržava mlade naučne talente

Istraživačka stanica Petnica ovog vikenda je ugostila dvadeset predstavnika organizacija koje se bave naučnim obrazovanjem, talentima u nauci i izuzetnošću mladih na godišnjoj konferenciji. Predstavnici su razgovarali o unapređenju načina identifikacije talenata i modernim obrazovnim programima za njih, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Mreža organizacija za izuzetnost mladih okuplja organizacije širom sveta koje se bave mladim talentima, njihovom posebnošću, i obrazovnim programima prilagođenim za one sa dodatnom motivacijom. Mreža je registrovana u Nemačkoj, a članice dolaze sa svih kontinenata.

O svom utisku sa konferencije nekadašnji predsednik Mreže koji dolazi iz Izraela Zvi Paltiel kaže da je u svetu nema mnogo organizacija koje se bavi mladim talentima i izuzetnošću, stoga je važno da se mladima koji pokazuju interesovanje za učenje i istraživanje posveti pažnja na pravi način, jer su bitni za razvoj čovečanstva.

Vrlo je važno to što smo imali priliku da uporedimo ono što radimo svako u svojoj organizaciji, da razmenimo iskustva, i da dogovorimo buduće zajedničke programe. Petnica se kao domaćin potrudila da predstavi sve ono što je postignuto u prethodnih 35 godina rada. Učesnici su imali priliku da razgovaraju sa rukovodiocima programa, stručnim saradnicima i mentorima, studentima vršnjačkim edukatorima, kao i sa aktuelnim polaznicima redovnih programa“, kaže Nikola Božić, programski direktor u Petnici.

Ovogodišnji skup trajao je od 26. do 28. maja, a Istraživačka stanica Petnica ugostila je predstavnike iz Nemačke, Izraela, Poljske, Češke, Mađarske, Rumunije, Danske, Španije, Italije, Hrvatske i Srbije.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika. Ove godine obeležava 35 godina rada.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Planeta šećera

Da bi industrija zadovoljila potrebu za slatkišima, godišnja proizvodnja šećera je širom planete dostigla 170 milijardi kilograma. Da li sav taj šećer sada zagorčava evropsku i svetsku ekonomiju? I koliko utiče na javno zdravlje?

Nauka utorak 30.05. 11:59 Komentara: 1
strana 1 od 135 idi na stranu