- Nauka -

U čemu su suštinske razlike između mita, religije i bajke?

U ciklusu tribina "Religija u istoriji i savremenom društvu" u četvrtak 11. maja u Domu omladine Beograda biće otvorena tribina pod nazivom "Bajka, mit, religija" s početkom u 19 časova.

Podeli

Organizator tribine je Biblijski kulturni centar u saradnji sa Domom omladine Beograda, a učesnici dr Žarko Trebješanin, profesor Beogradskog univerziteta i ma Jovan Blagojević, teolog. Moderator je mr Sergej Beuk.

Mitovi su bili konstitutivni element zajednice vekovima. Bajke smo slušali kao deca. I čovek kao pojedinac i čovečanstvo kao zajednica su odrasli, ali bajke i mitovi nisu izgubili svoju neodoljivu privlačnost i iznova mnogim generacija i pojedincima prilače pažnju u svojim izvornim ili izmenjenim formama. U čemu je njihova neodoljiva draž? Šta je to što povezuje mitove, bajke i religiju? U čemu su suštinske razlike između mita, religije i bajke?

Kako se prepliću motivi, simboli i teme iz mitova i bajki sa religijom? Na koji način bajka, mit i religija utiču na formiranje ličnosti i u kakvoj su vezi sa verovanjem i religioznošću? To su neka od pitanja kojima će se baviti učesnici ove tribine, a i publika je pozvana da učestvuje u razgovoru. Ulaz je slobodan.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Mnoštvo atrakcija na Festivalu nauke - Jedan na jedan

Pariska cirkuska akademija, holivudski kaskaderi koji prkose zakonima fizike i sladoled napravljen od azota, samo su neke od naučnih atrakcija koje će posetioci moći da vide na 11. Festivalu nauke, koji se će se održati od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu.

Nauka četvrtak 9.11. 13:58 Komentara: 0
strana 1 od 151 idi na stranu