- Nauka -

Pola veka Centra za primenjenu matematiku i elektroniku

Centar za primenjenu matematiku i elektroniku obeležio je danas pola veka od osnivanja, a svečanosti u Domu Vojske prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Državni sekretar, Nenad Nerić podsetio je na istorijski značaj upotrebe kriptografije na našim prostorima za vojne i diplomatske potrebe.

"Tokom pola veka postojanja, Centar je uspešno održavao korak sa savremenim svetskim kretanjima u oblasti kriptografije i u najtežim uslovima iznalazeći kvalitetna rešenja i obezbeđujući kriptografsku zaštitu informacija koje se prenose telekomunikacionom sistemu", rekao je Nerić.

On je rekao da su znanja i sposobnosti zaposlenih u Centru doprineli kvalitetnoj i pouzdanoj kriptografskoj zaštiti informacija, kako za potrebe Ministarstva odbrane, tako i za potrebe drugih državnih organa, omogućujući im nesmetano funkcionisanje i u najosetljivijim situacijama.

Načelnik Centra za primenjenu matematiku i elektroniku, pukovnik Dragan Trivić rekao je da je ustanova formirana 5. maja 1967. godine, ističući da je u svom pedesetogodišnjem postojanju i radu Centar uspešno realizovao naučnoistraživačke zadatke u oblasti kriptologije, razvijajući i verifikujući sopstvena kriptološka rešenja.

"Svedoci smo sve većeg i neprekidnog razvoja telekomunikacionih i informacionih tehnologija, a sve više poslova i aktivnosti odvija se posredstvom elektronskih komunikacija. Na taj način se povećavaju opasnosti koje prete iz sajber prostora i postavljaju sve veće zahteve u pogledu zaštite informacija", rekao je Trivić.

On je rekao da primenjena kriptološka rešenja moraju biti razvijena sopstvenim snagama, i pored složenih teorijskih i praktičnih uslova i izazova, jer samo sopstvena rešenja obezbeđuju potrebnu sigurnost.

Na svečanosti su uručena i priznanja državnim i privrednim organizacijama koje su u prethodnim godinama pružale veliku i nesebičnu pomoć i izlazile u susret potrebama i zahtevima Centra.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Mnoštvo atrakcija na Festivalu nauke - Jedan na jedan

Pariska cirkuska akademija, holivudski kaskaderi koji prkose zakonima fizike i sladoled napravljen od azota, samo su neke od naučnih atrakcija koje će posetioci moći da vide na 11. Festivalu nauke, koji se će se održati od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu.

Nauka četvrtak 9.11. 13:58 Komentara: 0
strana 1 od 151 idi na stranu