Pola veka Centra za primenjenu matematiku i elektroniku

Centar za primenjenu matematiku i elektroniku obeležio je danas pola veka od osnivanja, a svečanosti u Domu Vojske prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Državni sekretar, Nenad Nerić podsetio je na istorijski značaj upotrebe kriptografije na našim prostorima za vojne i diplomatske potrebe.

"Tokom pola veka postojanja, Centar je uspešno održavao korak sa savremenim svetskim kretanjima u oblasti kriptografije i u najtežim uslovima iznalazeći kvalitetna rešenja i obezbeđujući kriptografsku zaštitu informacija koje se prenose telekomunikacionom sistemu", rekao je Nerić.

On je rekao da su znanja i sposobnosti zaposlenih u Centru doprineli kvalitetnoj i pouzdanoj kriptografskoj zaštiti informacija, kako za potrebe Ministarstva odbrane, tako i za potrebe drugih državnih organa, omogućujući im nesmetano funkcionisanje i u najosetljivijim situacijama.

Načelnik Centra za primenjenu matematiku i elektroniku, pukovnik Dragan Trivić rekao je da je ustanova formirana 5. maja 1967. godine, ističući da je u svom pedesetogodišnjem postojanju i radu Centar uspešno realizovao naučnoistraživačke zadatke u oblasti kriptologije, razvijajući i verifikujući sopstvena kriptološka rešenja.

"Svedoci smo sve većeg i neprekidnog razvoja telekomunikacionih i informacionih tehnologija, a sve više poslova i aktivnosti odvija se posredstvom elektronskih komunikacija. Na taj način se povećavaju opasnosti koje prete iz sajber prostora i postavljaju sve veće zahteve u pogledu zaštite informacija", rekao je Trivić.

On je rekao da primenjena kriptološka rešenja moraju biti razvijena sopstvenim snagama, i pored složenih teorijskih i praktičnih uslova i izazova, jer samo sopstvena rešenja obezbeđuju potrebnu sigurnost.

Na svečanosti su uručena i priznanja državnim i privrednim organizacijama koje su u prethodnim godinama pružale veliku i nesebičnu pomoć i izlazile u susret potrebama i zahtevima Centra.

Prati B92 na Viberu

Nauka

"Uđu biolog, antropolog i teolog u amfiteatar..."

"Peticija protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije ništa neće proizvesti u ovom trenutku, ali nam je omogućila da odškrinemo vrata i vidimo kako bi izgledala Srbija bez naučne pismenosti", utisak je doktora evolucione biologije Alekseja Tarasjeva.

Nauka sreda 24.05. 10:53 Komentara: 93

U dolini jeze

Đija Đija je brineta, raskošne duge kose, blistavog tena i odmerenog držanja. Obišla je celu planetu, često noseći tradicionalnu nošnju iz rodne Kine na javnim nastupima. Mediji je opisuju kao boginju. Đija Đija nije glumica ni političarka – ona čak nije ni živa. Đija Đija je robot koji je po izgledu najsličniji homo sapijensu u istoriji robotike, ali joj nešto ipak nedostaje.

Nauka utorak 16.05. 11:51 Komentara: 7
strana 1 od 134 idi na stranu