One su "prve dame" nauke u Srbiji

Tri mlade doktorke nauka, Marija Lesjak, Ana Miltojević i Verica Paunović, dobitnice su nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ za 2016.

Život

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2016.

17:54

One su
Verica Paunoviæ, Marija Lisjak i Ana Milojeviæ (Foto: Tanjug / Rade Preliæ)

One su nagrađene za svoj izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima biohemije prirodnih proizvoda, organske hemije i molekularne medicine, a stipendije su namenjene naučnim istraživanjima koja će biti sprovedena u Srbiji.

Marija Lesjak je docent na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, gde je i deo istraživačkog tima Laboratorije za ispitivanje prirodnih resursa farmakološki i biološki aktivnih jedinjenja. Njen naučni rad je procena bioloških aktivnosti biljaka u in vivo i in vitro sistemima, sa akcentom na njihov uticaj na metabolizam gvožđa. Kako je objasnila u izjavi medijima, konkurisala je sa naučnim planom kako polifenoli utiču na apsorpciju gvožđa, jer želi da nađe način kako ishranom da se ta apsorpcija poveća, imajući u vidu da više od 30 odsto svetske populacije boluje od anemije.

Na pitanje kako se odlučila da ostane u Srbiji, imajući u vidu da poseduje dva doktorata, od kojih je jedan stečen u Londonu, Lesjak je istakla da se vratila, jer ima stalan posao na Univerzitetu u Novom Sadu i konstatovala da bi naučnici trebalo da se bore za više sredstava u srpskoj nauci.

“Razumljivo je što mladi naučnici koji nemaju posao odlaze. Mi moramo da se borimo. Mi smo zemlja u razvoju, siromašna zemlja i naravno da za nauku nema novca. Ne mogu da kažem da treba da se ulaže u nauku kada nam bolnice i vrtići nisu dobri. Meni je to jasno, i zato mi kao naučnici moramo da se borimo, tako što ćemo otići na naoplje na školovanje, da se onaj ko želi vrati ovde, da pomognu kolegama u Srbiji da dobiju evropske i svetske grantove kako bi se bavili naukom u Srbiji", rekla je Lesjak.

Nagrađena je i Ana Milojević, koja radi na Fakultetu zaštite na radu u Nišu kao asistent na predmetima hemija, toksikologija, biohemijski i biotehnološki principi i hemijski parametri radne i životne sredine. Svoje znanje iz organske analize i sinteze koristi kao osnovu, koju nadograđuje i usmerava ka toksikologiji, medicinskoj hemiji i hemiji životne sredine.

Verica Paunović angažovana je kao naučni saradnik na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, a šira oblast njenog naučnog interesovanja je ćelijska signalizacija u ćelijama imunskog sistema. Trenutno se bavi istraživanjem uloge autofagije u autoimunim bolestima.

Stipendije od 5.000 evra danas su im u Vladi Srbije uručili predstavnici Uneska, Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj i kompanije L'Oreal Balkan. Međunarodni program „Za žene u nauci“ („For Women in Science“) pokrenut je 1998. u partnerstvu L'Oréala i Uneska, a cilj je bio da se afirmiše uloga žena istraživača i njihov doprinos naučnom napretku u svetu.

Od osnivanja do danas programom „Za žene u nauci“ podržano je više od 2.000 žena iz 110 zemalja, među kojima su i dve dobitnice Nobelove nagrade. Program je u Srbiji pokrenut 2010. i od tada se svake godine dodeljuju tri stipendije u vrednosti od po 5.000 evra, kao vid podrške daljem usavršavanju talentovanih i perspektivnih naučnica u našoj zemlji.

Jedna od dobitnica je i Magdalena Đorđević, koja radi na Institutu za fiziku u Beogradu, a koja je nedavno dobila prestižni evropski grant u vrednosti od oko 1,4 miliona evra za istraživanje fundamentalnih osobina materije. Za stipendije „Za žene u nauci“ mogu da konkurišu naučnice koje se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije ili su ih već završile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: